Graydon Barometer: 1.237 bedrijven failliet tijdens de zomervakantie
Het aantal faillissementen is tijdens de zomermaanden juli en augustus met bijna één derde (30%) toegenomen in vergelijking met de zomer van vorig jaar.

Dat blijkt uit de nieuwe Graydon barometer faillissementen. Tijdens de eerste acht maanden van 2018 waren er in totaal 6.607 faillissementsuitspraken. Dat is een lichte daling (-1%) tegenover dezelfde periode vorig jaar.

In de zomermaanden gingen in totaal 1.237 bedrijven failliet. Dat zijn er 30 procent meer dan gedurende de periode juli-augustus 2017, toen ging het om 949 bedrijven. Peter Gazelle, Managing Director bij Graydon: "De faillissementscijfers liggen traditioneel lager tijdens de vakantieperiode gezien het gerechtelijk reces. Toch noteren we nu het hoogste cijfer voor de zomermaanden in 5 jaar tijd."

In juli 2018 telde Graydon 728 faillissementsuitspraken waarbij in totaal 1.298 banen op de tocht kwamen te staan als gevolg van het faillissement van de werkgever. In augustus 2018 noteerde bedrijfsinformatiespecialist Graydon 509 faillissementen, waarmee 964 banen gemoeid waren. Beide zomermaanden kenden een hoger aantal faillissementen dan een jaar geleden, echter het jobverlies dat hiermee gepaard ging, lag lager.

In vergelijking met de zomermaanden van 2017 is er in Vlaanderen een beperkte stijging van het aantal faillissementen met 9,3 procent (542 uitspraken) en in Wallonië is er een status quo (274 uitspraken). Binnen het Brusselse Gewest ligt het aantal uitspraken tijdens de afgelopen zomer uitzonderlijk hoog. In beide maanden zijn er 424 bedrijven failliet verklaard, waar dat er vorig jaar nog 'slechts' 175 waren. "Dit is meteen ook het hoogste cijfer ooit dat genoteerd is voor Brussel tijdens de zomermaanden", weet Gazelle.

Aantal faillissementen in 2018 stijgt het meest in Brussel
Over de periode januari tot en met augustus werden er 6.677 faillissementen uitgesproken: ten opzichte van dezelfde periode in 2017 betekent dit een lichte daling met 1 procent. Over deze periode kwamen er in totaal 11.780 banen op de tocht te staan. Dit is een afname met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Terwijl de faillissementen dalen in zowel Wallonië (-11,5%) en Vlaanderen (-8,9%), blijft de toename in het Brusselse Gewest zich doorzetten (+30%).

Steeds minder faillissementen in de Horeca, de bouw blijft koploper
Het aantal faillissementen in de Horeca blijft dalen. Over de eerste acht maanden van dit jaar legden 1.117 zaken de boeken neer. In vergelijking met dezelfde periode in 2017 betekent dit een afname met 12,4 procent.

De sector met de meeste faillissementen is nog steeds de bouw. In deze sector neemt het aantal faillissementen juist toe. Tot eind augustus noteert Graydon 1.211 faillissementen in de bouwnijverheid oftewel een stijging van 5,7 procent tegenover vorig jaar.

De andere sectoren geven een meer verdeeld beeld. Zo ziet Graydon dalingen in de faillissementsuitspraken binnen de groothandel (-4,9%) en de kleinhandel (-6,4%), een stabiel aantal faillissementen in de zakelijke dienstverlening (+0,2%) en toenames in de transportsector (+2,1%) en handel in auto's en garagisten (+9,3%).