Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals ontvangen heeft van minister Kris Peeters blijkt dat in onze regio het aantal flexi-jobs, sinds de invoering in december 2015, pijlsnel de hoogte in gaat.

In 2015 ging het om 240 jobs, in 2017 (eerste kwartaal) om 1602, bijna een verzevenvoudiging dus. "De werknemer in de horeca verdient bij een flexi-job 9,50 euro netto per uur terwijl hij de werkgever slechts 11,90 euro per uur kost. Dit zorgt voor meer ademruimte voor onze horecanten en zorgt er voor dat mensen op een legale manier nog iets kunnen bijverdienen," aldus Van Camp.

Wie minimaal 4/5 werkt bij een andere werkgever, mag sinds 2015 belastingvrij bijverdienen in de horeca.

Op die extra uren betaalt de horeca-ondernemer slechts 25 procent RSZ. De werknemer verdient 9,50 euro netto per uur terwijl hij de werkgever slechts 11,90 euro per uur kost. Het is een systeem waar ook in de Kempen (zie bijlage) massaal van gebruik wordt gemaakt.

Bij de start, in december 2015, ging het om 240 jobs. Dat aantal steeg spectaculair tot 1602 begin 2017.

Naast de traditionele grotere gemeenten/steden (Turnhout, Herentals, Geel en Mol) blijkt ook dat de horeca in Kasterlee veel van dit systeem gebruik maakt. Niet onlogisch, gezien het grote aanbod aan horecazaken in deze toeristische gemeente. In Kasterlee waren er begin 2017 146 flexi jobs.

Enkel Geel doet nog beter met 180 jobs.

Van Camp: "De invoering van de flexi-jobs door deze federale regering maakte deel uit van een totaalpakket waardoor de horeca niet nodeloos in de problemen zou komen bij de invoering van de witte kassa. Dankzij deze flexi-jobs stijgt de globale (legale) tewerkstelling in de sector en helpt de maatregel om de loonkost te verlagen.

Dat is niet onbelangrijk, aangezien de horeca een belangrijke sociale dimensie heeft en bijvoorbeeld ook heel wat mensen uit kansengroepen tewerkstelt. Voor werknemers zijn de flexi-jobs in elk geval interessanter dan zwartwerk, want zo kunnen ze bijvoorbeeld wel vakantiegeld en een eindejaarspremie opbouwen."

Pascal Van Nueten, uitbater van restaurant Wolfstee in Herentals, maakt ook gebruik van het systeem van flexi-jobs: "Een geweldige tegemoetkoming van de regering en een maatregel die echt past binnen het horeca-verhaal voor een ondernemer die officieel te werk gaat. Ik maak er dan ook graag gebruik van."  (pb)