In april 2021 ontving VDAB 27.138 vacatures. In vergelijking met april vorig jaar is dat een stijging van ruim 124% of 15.039 vacatures. Dat hoge verschil komt door het hoge aantal gemelde vacatures, maar ook omdat er in april 2020, de eerste volledige maand van de covid19-lockdown, een heel laag aantal vacatures gemeld werd.

De voorbije twaalf maanden werden 262.119 vacatures gemeld aan VDAB. Dat is 4,4% minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor. In maart was dat verschil nog 13,6%.

In maart 2021 waren er al uitzonderlijk veel vacatures. Er werden toen 29.368 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. Dat was 69,2% meer dan in maart 2020. In april werden 27.138 vacatures gemeld. Een stijging van maar liefst 124% in vergelijking met april 2020. Net zoals voor de maand april nu, is het feit dat maart 2020 de eerste maand van de coronacrisis inluidde, een belangrijke verklaring voor het grote verschil.

"Het aantal sectoren dat meer vacatures meldt in de laatste twaalf maanden dan in dezelfde periode daarvoor, neemt toe. Een signaal dat onze economie en arbeidsmarkt opnieuw aanzwengelen. Ook de horeca is aan een inhaalbeweging begonnen door de opening van de terrassen op 8 mei. Eens de sector opnieuw volledig kan openen, hopen we daar snel nog meer verbetering te zien.

Uiteraard moeten deze jobs dan ook ingevuld geraken. Vandaar dat we met ons actieplan voor de horeca maximaal inzetten op het toeleiden van werkzoekenden naar die jobs, onder meer via opleidingen of werkplekleren." - Hilde Crevits

Energie, water en afvalverwerking is de sterkst groeiende sector (+33,8%). Ook metaal (+29,8%), vervaardiging van bouwmaterialen (+26,6%) , financiële diensten (+10%) en openbare besturen (+9,1%) behoren tot de goed scorende sectoren.

Andere sectoren hebben de afgelopen twaalf maanden veel minder vacatures gemeld dan het jaar voordien. Sommige sectoren hebben nog steeds sterk te lijden onder de coronacrisis. Over twaalf maanden gezien zijn vanuit de sector horeca en toerisme 37% minder vacatures gemeld.

Toch is hier een inhaalbeweging zichtbaar. In de voorbije maand zijn er vijf keer zoveel vacatures gemeld als in april 2020. Dat komt onder andere door de (gedeeltelijke) heropstart van de horeca op 8 mei, maar ook hier heeft deze toename te maken met het lage aantal gemelde vacatures in april vorig jaar.

Ook de sectoren overige industrie (-22,3%) , Zakelijke dienstverlening (-19,2%) en grafische nijverheid, papier en karton (-16,5-4%) behoren tot de minder goed scorende sectoren maar melden meer vacatures in april dan in de - abnormale - maand april 2020.