U bent hier

Abitare maakt mondmaskers van designerstoffen - (niet medisch)

Geel | Kempen regio
22.03.2020 - 17.56u
Door: Lex Verellen

Om een steentje bij te dragen in de strijd tegen het tekort aan medische mondmaskers, werkt Abitare, het winkelconcept rond mooi wonen, haar voorraad designerstoffen op.

"Nu de winkels gesloten zijn, maken we van die exclusieve stoffen maar mondmaskers", zegt Terry Knijff. "Onze mondmaskers hebben natuurlijk niet voldoende medische kwaliteitsnormen voor ziekenhuisgebruik, maar met onze bijdrage willen we wat druk van de ketel halen. We geven de maskers aan onze klanten."

Door de beslissingen van de overheid moest ook Abitare de twee winkels in Geel en de winkel in Brasschaat sluiten. Ook de events die de zaak rond design organiseert zijn opgeschort. "Die sluiting is natuurlijk een forse streep door onze rekening", zegt Terry Knijff. "Maar wij willen geen tijd verliezen met doemdenken. Wij hebben als team gezocht naar een manier om ons steentje te kunnen bijdragen en samen besloten we om mondmaskers te naaien."

"In ons concept van mooi wonen, hebben wij altijd een behoorlijke voorraad zeer exclusieve designerstoffen", vertelt Terry. "Dat gaat om merken zoals Missoni, Raf Simons by Kvadrat, Paul Smith, Kvadrat, Alessandro Bini en Evolution 21. We gaan die waardevolle voorraad niet bijhouden tot de heropening later dit jaar. We gaan die stoffen verwerken tot mondmaskers."

Het is voor alle duidelijkheid niet de insteek van Abitare om iets 'exclusiefs' aan te bieden of dat te commercialiseren. "Totaal niet", zegt Terry. "We doen dit omdat we vonden dat we iets moesten doen. We hopen dat we een beetje kunnen helpen om de vraag naar échte medische mondmaskers te verlichten, zodat die uitsluitend naar de ziekenhuizen en de zorg zouden gaan. Wat wij maken zijn maskers voor dagelijks gebruik."

Het Abitare team schrok wel van het werk dat bij zo'n masker komt kijken. "Wij zijn wel even bezig per masker", leerde Terry. "Maar we doen wat we kunnen. De maskers worden ook NIET verkocht. We bieden ze gratis aan onze klanten en volgers aan.

Die mensen kunnen een mailtje sturen naar terry@abitare.be om hun eigen gratis mondmasker aan te vragen. We hebben wel besloten om er maar 1 per adres te sturen omdat de vraag enorm is, en onze voorraad stof en elastiek beperkt. We doen echt ons best en hopen zo'n 2000 gezinnen een masker te bezorgen. "

De mondmaskers worden per post aan de klanten bezorgd. "Ze moeten dus wel hun adresgegevens vermelden", zegt Terry. "Anders lukt verzenden natuurlijk niet. We maken mondmaskers zolang onze stofvoorraad het toelaat en we versturen in de volgorde van aanvraag."

Bij Abitare zijn 12 mensen in dienst, die nu noodgedwongen tijdelijk werkloos zijn. De naaisters doen hun naaiwerk 100% vrijwillig. "Als winkel rond interieur en design valt alles natuurlijk stil als de winkel dicht moet", besluit Terry. "Alleen onze interieurspecialisten kunnen nog wat verder met ontwerpen die digitaal aan de klant kunnen worden voorgelegd."
Meer nieuws

Windmolens Westerlo en Hulshout : provincie vergunt toch

Hulshout | Westerlo 20.05.2022 - 17.08u

Opheffing rook- en vuurverbod in provincie Antwerpen, maar blijf waakzaam in bossen, natuur

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.05.2022 - 10.51u

Eerste besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 23.22u

Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden

 Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden
EU | Internationaal | Nationaal 19.05.2022 - 18.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto