U bent hier

Achtzalighedenboom blijkt liefst 190 jaar oud te zijn

Lille
25.08.2014 - 16.08u
Door: Wim De Bie

Onderzoek van de stamschijf toont aan dat de bekende Achtzalighedenboom in Lille liefst 190 jaar is. Dat is nog een pak ouder dan hij werd geschat. Afgelopen winter kreeg de boom het hard te verduren. In februari brak door een storm één van de weinige nog levende takken af. Voor Onroerend Erfgoed was dit een ideale gelegenheid om de leeftijd te achterhalen. De gemeente gaf toestemming om een stamschijf van de boom te onderzoeken.

In één moeite door liet de gemeente ook toe om een boorkern te nemen uit de grote linde aan de Sint-Pieterskerk in Lille. De monumentale linde blijkt zoals gedacht een vrijheidslinde, aangeplant na de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Met een handboor werd een boorkern uit de boom genomen. Hoewel de kern rot was en dus niet alle jaarringen geteld konden worden, wijst een schatting op een leeftijd van 193 jaar. De boom zou dus zo’n tien jaar oud geweest zijn, toen hij als vrijheidsboom werd aangeplant.

Heel opvallend is het feit dat de boom tussen 1868 en 1975, een periode van meer dan honderd jaar, heel smalle jaarringen vertoont en dus nauwelijks dikker werd. Voordien en nadien lag de aanwas drie tot vijf maal hoger.

“Waarschijnlijk is de Achtzalighedenboom trager beginnen groeien, omdat er zoveel discussie was over de gemeente waar de boom stond,” grapt schepen van Toerisme Marc Herrygers. “Zowel de gemeente Gierle als Lille en Wechelderzande eisten de boom op. Toen in 1976 beslist werd om één gemeente te vormen samen met Poederlee moet de boom opgelucht ademgehaald hebben. Vanaf het ontstaan van de fusiegemeente Lille is de Achtzalighedenboom terug goed beginnen groeien.”

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto