Militanten van het ACV regio Kempen hebben zondagvoormiddag aan het zondagsmarktje op de Augustijnenlaan een ludieke protestactie met een 'limbo' gehouden.

Bedoeling was met deze actie iedereen duidelijk te maken dat werkzoekenden met een minimumuitkering zwaar door de knieën (limbo) moeten gaan om rond te komen.

'De meeste minimumuitkeringen liggen ver onder de armoedegrens. Dat kan en moet anders', zegt zoneverantwoordelijke Steven Van Thielen (ACV).

De christelijke vakbond heeft de voorbije periode 2.265 langdurig werklozen bevraagd. 'De resultaten waren niet echt verrassend maar wel opvallend schrijnend', vervolgt Van Thielen.

'Slechts 3 procent haalt vlot het einde van de maand. 15 procent moet een beroep doen op familie om rond te komen, 22 procent moet het spaargeld aanspreken en 33 procent heeft ondertussen weinig tot geen spaargeld meer over.

Driekwart van de ondervraagden bespaart op sociaal leven. Ook op doktersbezoek en voeding wordt noodgedwongen beknibbeld.

De huidige minimumuitkeringen voor een werkzoekende bedragen voor een gezinshoofd €1.478 per maand, voor een alleenstaande, €1.197 per maand en voor een samenwonende 621€ per maand.

De situatie van werkzoekenden kan en moet beter. We moeten er voor zorgen dat zij een volwaardig vervangingsinkomen kunnen blijven hebben.' Foto's SVT/NNieuws