Zwerf- en sluikafval uit het straatbeeld en de natuur bannen, daar zet het stadsbestuur van Geel zich graag voor in. Want zwerfvuil is niet alleen een bron van ergernis voor de mens, het vormt ook een gevaar voor het vee. Jaarlijks sterven in Vlaanderen honderden melkkoeien en andere landbouwdieren door zwerfvuil. De Geelse landbouwers trokken dan ook aan de alarmbel. Op vijfentwintig plaatsen in Geel plaatste de stad borden waarop een koe is afgebeeld met de slogan 'Geen zwerfvuil in mijn muil'.
De aanwezigheid van zwerfafval, sluikafval en uitwerpselen op het openbaar domein vormt een permanente bron van ergernis voor voorbijgangers en omwonenden. Het is onhygiënisch en kan de bodem en het water vervuilen. In landbouwgebied vormen plastic en drankblikjes bovendien een gezondheidsrisico voor het vee. Het afval komt immers in de voedselketen terecht. Glas, blik of andere harde voorwerpen kunnen de maagwand doorboren of een bloedvergiftiging veroorzaken.
Naast schade aan het milieu en de dieren, brengt zwerfvuil ook opruimkosten met zich mee die de gemeenschap moet dragen.
Borden brengen zwerfvuilprobleem onder de aandacht
Voortaan plaatst de stad op de plek waar sluikafval gevonden werd en de dader een proces-verbaal kreeg een bermbord. Op dit bord staat 'Sluikstorter betrapt' en de boodschap dat de boete en kosten oplopen tot 500 euro. Deze borden samen met de 'Geen zwerfvuil in mijn muil'-borden brengen het probleem blijvend onder de aandacht.
Sluikafval opgemerkt?
Als je sluikafval opmerkt, kan je dit melden op 014 56 62 50 of via het digitaal loket op www.geel.be (meldingsformulier grondgebonden zaken). Je geeft best zo gedetailleerd mogelijk weer waar het sluikstort zich bevindt en waaruit het bestaat. De stad maakt zich sterk het afval binnen de twee werkdagen op te ruimen en de overtreder op te sporen.