Van 18 tot 24 september vond de Week van de Handhaving plaats. In Geel lag de klemtoon op de controle van straatvuilbakken, grachten en bermen op sluikstorten. De gemeenschapswachten werkten samen met de groenarbeiders van de stad en de politiediensten.

De resultaten zetten de initiatiefnemers aan om in de toekomst nog meer aandacht te besteden aan het fenomeen sluikstorten.

Na de verwerking van het opgehaalde afval, kwamen de gemeenschapswachten tot enkele onthutsende vaststellingen. Tijdens de actie werden maar liefst 605 verschillende sluikstorten aangetroffen waarvan ruim 60% in straatvuilbakken. Dit betekent dat mensen hun huishoudelijk afval ongezien en doelbewust in openbare vuilbakken deponeren.

Het totaal opgehaalde gewicht in straten, bermen en grachten bedroeg 1.900 kg. In negen gevallen werd een verwijzing naar een verdachte aangetroffen en werd een GAS-pv opgesteld. De daders mogen zich verwachten aan een fikse boete.
De stadsmedewerkers spendeerden 229 werkuren aan de actie die zij als zeer nuttig ervaarden omdat ze enkele opmerkelijke vaststellingen deden.

Sluikstorten in straatvuilbakken doet zich voornamelijk voor in enkele straten. Extra maatregelen zullen zich dan ook in die piekstraten concentreren. Zo zal het type straatvuilbakjes geëvalueerd worden om na te gaan of een ander model minder aanleiding geeft tot sluikstorten. De initiatiefnemers hopen ook dat onderzoek naar identificatiegegevens resultaat oplevert.

In de toekomst willen de initiatiefnemers een halfjaarlijkse actie opzetten rond sluikstorten en zwerfvuil. Hierbij willen ze intensief samenwerken met de politiediensten en de campagne 'Mooimakers'. (pp)