Donderdagavond stelde het stadsbestuur in de foyer van cc 't Schaliken het goedgekeurde actieplan detailhandel voor. Zo'n 60 handelaars van Herentals en eigenaars van panden uit het kernwinkelgebied tekenden present.  Naast de voorstelling van het actieplan waren er presentaties over de ruimtelijke beleidskeuzes van de stad, de strijd tegen leegstand, city marketing en over hoe detailhandel kan inspelen op trends.

Schepen Jan Michielsen (CD&V) lokale economie: 'Ook in de toekomst zal een goede samenwerking noodzakelijk zijn om dit plan uit te voeren. Samenwerking met de handelaren om Herentals nog meer op de kaart te zetten als fantastische winkel- en belevingsstad in de uitgebreide regio.

Vanuit het bestuur willen we al zeker een tandje bijsteken. We hebben onze expert lokale economie Jessica Vander Stuyft aangetrokken. Zij is het aanspreekpunt voor alle ondernemers en handelaars, zodat de samenwerking en de band tussen het stadsbestuur en de handelaren nog hechter wordt.

We kiezen ook duidelijk voor een kernversterkend beleid.
Vorig jaar hebben we het kernwinkelgebied afgebakend op basis van objectieve parameters ons aangereikt door de provincie: van Bovenpoort tot Zandpoort, Markt en Hofkwartier. Door een duidelijke afbakening en acties willen we de aantrekkelijkheid van het kernwinkelgebied bevorderen. We stimuleren kleinschalige detailhandel om zich in het kernwinkelgebied te vestigen en niet in de periferie.

In de zones buiten het kernwinkelgebied, Laagland en Aarschotseweg kan grootschalige detailhandel een plaats krijgen. In deze zones opteren we bewust voor flexibiliteit en een bestemming naar KMO én grootschalige detailhandel.

Ook de winkelkernen van onze deelgemeenten Noorderwijk en Morkhoven zijn expliciet opgenomen in ons actieplan. Daar willen we vooral inzetten op dagelijkse goederen, streekproducten, toerisme en recreatie en de link met het kernwinkelgebied versterken.

Wij voeren een duidelijk en consequent vergunningenbeleid, waardoor we de commerciële leefbaarheid in de handelskernen willen vrijwaren.

Sinds november 2015 heeft de Vlaamse overheid het begrip handelsfunctie opgesplitst in de categorieën detailhandel, horeca, administratieve en financiële diensten (uitzendkantoren, vastgoed, vrije beroepen) en andere commerciële diensten (zoals bijvoorbeeld kappers).

Dat betekent dat je niet meer zomaar een winkel kan maken van een café, maar dat je daarvoor een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Geval per geval zal dan onderzocht worden of de vergunning al dan niet wordt verleend. Op deze manier kunnen we een vinger aan de pols houden.

Om een beeld te krijgen van de economische en ruimtelijke impact van projectaanvragen, werken we samen met de provincie om dat duidelijk in kaart te brengen.

Een aantrekkelijke handelskern moet ook toegankelijk en goed bereikbaar zijn voor iedereen, zowel te voet, per fiets, met het openbaar vervoer als met de auto. Zoals jullie ongetwijfeld al zullen gemerkt hebben, investeren we momenteel zeer veel in de aanleg van nieuwe voetpaden en wegen.

Samen met de provincie zullen we investeren in de aanleg van nieuwe fietspaden. In het kernwinkelgebied zullen eveneens fietsstallingen worden bijgeplaatst. Een belangrijk project dat eveneens op stapel staat om de handelskern te versterken is het herinrichten van het Loopke. Dat zal een belangrijke verbinding voor voetgangers en fietsers worden tussen de Zandstraat, de Grote Markt en de Belgiëlaan.

Achter 't Hof en de C&A zal een fatsoenlijke parking voor 75 wagens worden aangelegd, die ontsloten wordt via de Belgiëlaan. Bovendien is het zo dat er op de Belgiëlaan en Augustijnenlaan, op wandelafstand van de handelskern, nog steeds onbeperkt en gratis kan worden geparkeerd.

We willen, in samenwerking met verenigingen en horeca, nog meer beleving brengen in het centrum en werken aan de beeldkwaliteit en netheid van onze handelskern. We zetten onze veegwagens en reinigingsploegen al veel meer in om de straten proper te houden.

Met de afvaldienst van IOK hebben we afgesproken dat de ophalingen in het centrum vóór 08.00 uur 's morgens moeten afgerond zijn, zodat winkelende klanten niet geconfronteerd worden met vuilbakken of afval dat op straat staat. We investeren in nieuwe vuilbakken die we vooral in het kernwinkelgebied zullen plaatsen. Je kan ze al bewonderen in de Zandstraat. Je moet echter niet proberen om ze te laten zingen, dat zal niet lukken.

In samenwerking met de eigenaars, willen we onverminderd verder werken aan de bestrijding van de leegstand. Het verheugt me dat door de reeds genomen acties, de leegstand in Herentals daalt, terwijl overal in Vlaanderen de leegstand toeneemt.

Het moeten niet altijd grote projecten zijn, het zijn dikwijls de kleine dingen die het hem doen,' besluit schepen Jan Michielsen.

 





Foto's Johan Temmerman / NNieuws.