Nu de rioleringswerken in Vorselaar-Noord afgerond zijn neemt het verkeer in deze straten opnieuw sterk toe. De route Goorbergenlaan-Moleneinde-Groenstraat-Zegbroek is vooral geliefd bij mensen die doorsteken naar Zoersel, Lille en de Noorderkempen.

Hierdoor werd de druk op die wegen de laatste jaren veel groter en waren er jaarlijks meerdere ongevallen. Om te voorkomen dat de bewoners van deze en omliggende straten weer dat hoge aantal auto's moeten slikken, besliste het gemeentebestuur om een hele reeks maatregelen te nemen.

Er worden ANPR-camera's (= Automatische Nummer Plaat Herkenning) geplaatst om trajectcontrole mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we de maximum snelheid van 50km/u afdwingen richting Wechelderzande.

Daarnaast wordt de verbinding naar Zandhoven/Zoersel voor gewoon verkeer onderbroken in de Reebergenlaan, het smalle straatje naast de snelweg dat niet geschikt en aangelegd is om veel verkeer te slikken.

Dat gebeurt met een slagboom waardoor er vergunningen mogelijk zijn voor mensen die in de omgeving werken, die zorg verlenen aan mens of dier of de park & ride in Zoersel gebruiken om het openbaar vervoer te nemen. Ook landbouwers en uiteraard hulpdiensten krijgen een vergunning.

Met deze en andere ingrepen, zoals ANPR-camera's op het Heiken en trajectcontrole in de Molenbaan (richting Grobbendonk), zet Vorselaar een stap verder richting duurzame mobiliteit. De buslijnen naar Antwerpen, Turnhout, Lier en Herentals worden versterkt en voor het eerst verschijnen er deelauto's in het Vorselaarse verkeerslandschap.

Op deze manier krijgt de mobiliteitsvisie uitvoering waarbij voorrang gaat naar de zwakke weggebruikers en het openbaar vervoer.

Deze visie komt uit het Vorselaarse meerjarenplan maar was ook de basis voor de studie die de provincie Antwerpen samen met Vorselaar en 8 andere omliggende gemeenten liet uitvoeren. Er werd heel wat studiewerk verricht met als doel de veiligheid en leefbaarheid in de verschillende gemeenten te verhogen.

De ingrepen zijn dus het resultaat van een goed onderbouwd onderzoek en verschillende alternatieve oplossingen werden grondig onderzocht. Alle maatregelen zullen goed opgevolgd en geëvalueerd worden waardoor bijsturing mogelijk blijft.

Mobiliteit aanpassen is nooit makkelijk en zorgt vaak voor weerstand in het begin ... maar stilzitten is zeker niet goed. Als beleidspartij neemt ACTIEV zijn verantwoordelijkheid in moeilijke thema's.

Het plaatsen van de slagboom op het grondgebied van de gemeente Zandhoven is daar een voorbeeld van. Het aantal auto's dat dagelijks Vorselaar doorkruist zal dalen en daarmee ook de ongevallencijfers. De leefbaarheid zal in grote delen van Vorselaar en voor heel wat inwoners stijgen!