Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ACV & De Fakkel : 'Behoud van koopkracht, internationale dag voor uitroeiing armoede!'

ACV
URL

Een team militanten van het ACV en De Fakkel vzw hield maandagochtend een pamfletactie aan het station van Herentals. In aanloop naar de internationale dag voor de uitroeiing van armoede op 17 oktober, die dit jaar ‘wonen’ als thema heeft, vraagt de werknemersbeweging aandacht voor het bewaren van de koopkracht van de burgers.

'Volgens de Decenniumdoelen, het platform van armoedeorganisaties, vakbonden, mutualiteiten en het brede Vlaamse middenveld, vond er in het najaar van 2021 een spijtig scharniermoment plaats', zegt ACV-Zoneverantwoordelijke Steven Van Thielen.

'Na een jarenlange daling begonnen de armoedecijfers eind vorig jaar opnieuw te stijgen. De huidige energiecrisis wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken hiervoor.

Om dit aan de kaak te stellen gaat het ACV de straat op om mensen die zich in een moeilijke situatie bevinden een stem te geven. De boodschap van het ACV legt een iets ander accent dan die van het Netwerk tegen armoede.

Het ACV blijft hameren op de eis om koopkracht van mensen te beschermen.  Het netwerk tegen armoede gooit het over een andere boeg en geeft ons inzicht hoe moeilijk het is voor mensen die kampen met armoede om een woning te verwerven. Vlaanderen heeft een wooncrisis.

180.000 gezinnen wachten vaak jarenlang op een sociale woning.

Het is tijd voor actie en oplossingen die echt werken: meer en betere sociale woningen en een woonbeleid dat de kwaliteit en de betaalbaarheid van private huurwoningen verbetert.

Maar de boodschap is duidelijk. Mensen verwachten daadkracht van de Vlaamse en de Federale regering, maar worden geconfronteerd met een zwak beleid als het over armoede gaat. Net nu de bevolking door de energiecrisis daadkrachtige maatregelen verwacht.

Daarom vraagt het ACV en het Netwerk tegen armoede aan de politici: grijp deze kans om de armoede in Vlaanderen significant terug te dringen', besluit Van Thielen.  Ook De Fakkel vzw had bij de actie tegen armoede een afvaardiging aan het station  van Herentals. (zie vid) Foto's & vid Johan Temmerman/ NNieuws.

Stationsplein, Herentals, België

ACV

Deel dit artikel