U bent hier

ACV provincie Antwerpen: staking morgen

Neteland
12.02.2019 - 17.26u
Door: Mark Jaspers

'Woensdag 13 februari volgt een nationale staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront : • Voor waardige lonen. Voor een serieuze loonsverhoging, bovenop de index.  • Voor een verhoging van het brutominimumloon met 10%. • Tegen de nieuwe loonwet die vol sjoemelsoftware zit.

• Voor lagere werkdruk, voor meer contracten van onbepaalde duur en voor een beter evenwicht tussen werk en privé.

• Voor een veralgemening van de derdebetalersregeling voor woon-werkverkeer en voor een betere fietsvergoeding.

• Voor een waardig pensioen, voor het behoud van SWT (voormalig brugpensioen) en voor landingsbanen vanaf 55 jaar.

• Voor een sterke sociale zekerheid en voor sterke openbare diensten.

De actiedag op 14 december was al een krachtige verwittiging. De werknemers
verwachten voor de komende jaren meer dan wat kruimels. Maar die verwachting valt bij de patronale vertegenwoordigers doodweg op een koude steen.

Drie overlegrondes van elk vijf uur konden daar niets aan wijzigen. Hierop heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront na consultatie van de eigen leden en na onderling overleg - opgeroepen tot een nationale staking in alle sectoren, bedrijven, (openbare) diensten en administraties.

De respons op die oproep blijkt buitengewoon groot. Ook in de provincie Antwerpen zal de staking op woensdag 13 februari massaal opgevolgd worden. Dagelijkse signalen van de basis laten ons toe om dit vandaag al met zekerheid te stellen.

Te verwachten valt dat morgen vooral de grote en cruciale sectoren of diensten in de kijker lopen. Zoals de Antwerpse haven, de chemie en petrochemie op de Scheldelaan, het openbaar vervoer, de gemeentelijke diensten, de luchthaven.

Het beeld van de staking zal echter niet herleid kunnen worden tot de meest zichtbare acties. In honderden bedrijven, organisaties, instellingen, handelszaken, diensten, overheidsdiensten, administraties zal morgen actie gevoerd worden en zullen er stakingspiketten aan de ingang staan.

Of zal de zaak gewoon dicht zijn zonder piket omdat de stakingsoproep voor de 100 procent opgevolgd wordt', klinkt het bij ACV.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto