In Turnhout hebben militanten van de christelijke vakbond ACV donderdag een sensibiliseringsactie gevoerd aan de ingang van een restaurant van McDonald's. Volgens de vakbond hebben de meeste fastfoodketens een antivakbondshouding en worden kandidaten bij sociale verkiezingen zeer vaak geïntimideerd om een stap achteruit te zetten.

Militanten van ACV Voeding en Diensten deelden donderdagmiddag pamfletten uit aan de ingang van een McDonald's in Turnhout. Vrijdag vindt een gelijkaardige actie plaats in Hasselt.

Het initiatief kadert in een solidariteitsactie van de IUF, de internationale vakbondsorganisatie voor werknemers van de voedings- en hotelsector. Die organiseert tussen 11 en 17 november acties voor de vele werknemers in de fastfoodsector.

Volgens de ACV zijn fastfoodketens enkel uit op winst en buiten ze hun werknemers schaamteloos uit. "Ook ontwerpen ze complexe financiële constructies om geen belastingen te moeten betalen in de landen waar ze gevestigd zijn.

Vakbonden worden beschouwd als vijanden omdat ze hun winstbejag een halt toeroepen en meer rechten eisen voor de werknemers. Veelal gaat het om franchisebedrijven; dit bemoeilijkt enorm de taak van de vakbonden."

De vakbond is van mening dat de werknemers in de sector net mensen zijn die bescherming nodig hebben. "Ze zijn doorgaans jong of komen uit een precaire situatie.

Zij kennen meestal hun rechten niet en ze zijn bereid om heel wat in te slikken om hun job veilig te stellen. Bijgevolg is het voor de vakbonden moeilijk om werknemers te vinden die voor zichzelf of voor hun collega's willen opkomen."

Ook in België hebben de vakbonden moeite om kandidaten te vinden voor de sociale verkiezingen. Ze zouden zelfs onder druk gezet worden om een stap achteruit te zetten voor de verkiezingen plaatsvinden.

"Nochtans, in bedrijven met een sociale dialoog, zijn de werkgevers eerder tevreden. Met een sociale dialoog kan je immers interne conflicten ontmijnen en betere arbeidsvoorwaarden en dus meer tevredenheid op het werk creëren."

Met de actie wil ACV de filiaalhouder van McDonald's in Turnhout, Beerse, Geel, Mol en Lommel een charter laten ondertekenen, zodat de rechten van de kandidaten van de volgende sociale verkiezingen worden gerespecteerd. Voorlopig ontving de vakbond nog geen antwoord op de vraag. (Belga)