U bent hier

ACW haalde 387,7 miljoen uit Arco

Vlaanderen
04.10.2014 - 10.54u
Door: Herman Gezelle

Het ACW, intussen omgedoopt tot Beweging.net, komt veel beter weg uit het Arco­debacle dan de coöperatieve aandeelhouders. De beweging haalde in totaal 387,7 miljoen uit de Arco Groep - 2,2 keer zo veel als er werd ingestopt - via dividenden en winstbewijzen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad, die verwijzen naar berekeningen van adviesbureau Deminor.

Volgens de kranten komt de christelijke arbeidersbeweging veel beter uit het verhaal dan algemeen aangenomen wordt. Alleen al met dividenden ontving het ACW 154 miljoen euro. Zij baseren zich op berekeningen van adviesbureau Deminor, dat Arco-coöperanten bijstaat en eerder deze week Arco dagvaardde.

De coöperatieve vennootschap Arcofin betaalde in sommige jaren zelfs een dividend-rendement uit van 12 procent en meer. Tel daarbij de vergoedingen via de winstbewijzen en de afkoop ervan en de totale vergoeding komt uit op 387,7 miljoen euro. Terwijl het ACW bij de Arco-vennootschappen 183 miljoen euro inbracht.

De particuliere coöperanten komen er in regel veel bekaaider vanaf, maar wat opvalt is dat dit niet het geval is voor alle particulieren. De meerderheid had aandelen van de coöperatieve vennootschap Arcopar en kijkt doorgaans aan tegen zware verliezen. De particulieren die aandeelhouder waren van het kleinere Arcofin kregen dan weer mooie dividenden en recupereerden in vele gevallen hun inleg.

De christelijke arbeidersbeweging ontkent met klem dat ze geld verdiende aan het Arco-debacle, zegt de advocaat van het ACW Dirk Van Gerven. "Het ACW heeft het geld deels geïnvesteerd in de organisatie zelf, en het overige geld heeft men gebruikt om een oplossing te vinden rond Arco." (vrt)

imageMeer nieuws

Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 03.34u reading time3min

Sciensano heeft samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het  gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto