De werknemers van de christelijke arbeidersbeweging ACW zijn ongerust, nu het zo goed als vast staat dat er extra ontslagen op komst zijn. Dat zegt LBC-secretaris Jeroen Vandamme.


ACW stapelt de ene financiële tegenvaller na de andere op. Door de Arco-vereffening verloor ACW al veel van zijn reserves. Nadien moest de beweging ook na interne druk afzien van het gebruik van de notionele intrestaftrek.

Gisteren raakte bekend dat de koepel ook zijn commerciële overeenkomst met Belfius opzegt.

In november kondigde de beweging al een herstructurering aan. Van de zowat 200 werknemers vloeien zowat 50 mensen af, via een brugpensioenregeling, het gebruik van landingsbanen voor oudere werknemers en interne verplaatsingen.

Maar door de nieuwe problemen "staat zo goed als vast" dat er nog banen zullen verdwijnen, aldus Vandamme. "Personeelskosten zijn de grootste uitgave van het ACW. Daar zijn nu nog minder middelen voor dan eerst van uitgegaan", legt hij uit.

Hoeveel banen nog zullen verdwijnen, is onduidelijk. "We kregen het signaal dat er niet hals over kop zal worden beslist. Eerst wordt de lopende herstructurering afgewacht", aldus Vandamme.

Bij het personeel is er alvast grote onzekerheid. "Maar ze zijn ook kwaad, dat de beweging waar ze voor werken continu in diskrediet wordt gebracht", zegt de LBC-er. Het vertrouwen in de top van het ACW blijft bestaan, verzekert Vandamme, die aandringt op snelle duidelijkheid.