U bent hier

Administratie stad en OCMW schrijven samen inspiratienota voor nieuwe beleidsploeg

Herentals
29.05.2018 - 23.41u
Door: Mark Jaspers

Een geïntegreerde werkgroep van medewerkers van stad en OCMW heeft de voorbije maanden gewerkt aan een ambtelijke inspiratienota voor de nieuwe beleidsploeg die in oktober 2018 zal worden verkozen.

Een uniek project in de Kempen, want de administraties stellen hun denkwerk nog voor de verkiezingen van oktober 2018 ter beschikking van de huidige en toekomstige bestuurders.

VAN INSPIRATIENOTA TOT PARTICIPATIETRAJECT
De inspiratienota is opgemaakt vanuit een analyse van interne en externe statistieken, SWOT-analyses en statistische gegevens van de verschillende diensten, tevredenheidsonderzoeken over de dienstverlening, verschillende studies en inspiratiedocumenten.

In deze beleidsvoorbereidende oefening werden zoveel mogelijk medewerkers betrokken. Zo konden we optimaal gebruik maken van de expertise en ervaring die we in huis hebben.

Na de verkiezingen zal de administratie samen met de nieuwe beleidsploeg ook een participatietraject opstarten met burgers, adviesraden en andere belangengroepen. Zo kan de inspiratienota met haar bijlagen evolueren naar de uiteindelijke omgevingsanalyse die wordt opgeleverd bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 in 2019.

UITGANGSPUNTEN
De inspiratienota zet de burger centraal in een klantgerichte organisatie. De doelstellingen zijn duidelijk: met de eengemaakte ploeg van stad en OCMW verder investeren in klantgericht werken, een leefbare stad, een regionaal vrijetijdsaanbod en zorg op maat.

FINANCIËN
De bestuursploeg zal in 2019 starten met financiën die op orde staan: een dubbel financieel evenwicht enerzijds en anderzijds lagere belastingtarieven in vergelijking met andere steden met een centrumfunctie.

De gunstige financiële situatie kunnen we voorleggen dankzij de onafgebroken besparingsrondes sinds 2009 en ondanks de doorgeschoven kosten en het wegvallen van inkomsten van de hogere overheden (intersectorale subsidies, gesco-subsidies, compensatie materiaal en outillage bij opcentiemen onroerende voorheffing).

De financiële ruimte is echter krap. Als de bestuurders kiezen voor een uitbreiding van de dienstverlening en/of een verhoging van de investeringsenveloppes, dan zal de administratie moeten aanbevelen om de belastingen te verhogen.

Herentals heeft momenteel een lager belastingtarief dan de andere steden in de Belfius-cluster. Voor de opcentiemen onroerende voorheffing bevinden we ons sinds 2014 zelfs bijna op niveau van de gemiddelde Vlaamse gemeente, terwijl we een belangrijke centrumfunctie hebben.

INSPIRATIENOTA ALS WERKDOCUMENT
De inspiratienota wordt ter beschikking gesteld van alle huidige gemeente- en OCMW-raadsleden die de ambitie hebben om opnieuw een mandaat op te nemen en van alle politieke partijen, met hun toekomstige bestuurders, die actief zijn in Herentals.

Zo willen stad en OCMW de beleidsploeg voor de bestuursperiode 2019-2025 ondersteunen bij het opmaken van hun strategische plannen en het beleid voor de volgende legislatuur.

Geïnteresseerde burgers kunnen de inspiratienota vinden op www.herentals.be/inspiratie.

imageMeer nieuws

Kempense BMX-ster Elke Vanhoof samen met vriendin naar Olympische Spelen: "Een droom die uitkomt"

Internationaal | Mol | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 15.22u

Nog minstens 2 seizoenen 1A met 18 teams na beslissing Pro League

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 14.35u

Bezoek expo ‘Smits top 20’ Jakob Smitsmuseum

Bezoek expo ‘Smits top 20’ Jakob Smitsmuseum
Kempen regio | Mol | Neteland 14.06.2021 - 13.08u

Passagier uit Heist-op-den-Berg overleden na knal tegen electriciteitspaal

Heist op den Berg | Kempen regio | Neteland 14.06.2021 - 12.15u

Rode Kruis zoekt nieuwe donoren

Rode Kruis zoekt nieuwe donoren
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 07.02u

Tim Celen sprint in Portugal naar goud in de wegrit op het WK-paracycling

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.06.2021 - 22.09u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto