De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een voormalige advocate uit Heist-op-den-Berg en haar echtgenoot schuldig bevonden aan onregelmatigheden in hun hoedanigheid als schuldbemiddelaar. De twee schreven zo'n 165.000 euro van hun cliënten in schuldbemiddeling over naar eigen rekeningen om zelf hun luxueuze levensstandaard te kunnen handhaven. Het geld werden inmiddels allemaal terugbetaald.

De arbeidsrechtbank van Mechelen stelde in maart 2017 onregelmatigheden vast in enkele dossiers die de advocate beheerde in het kader van schuldbemiddeling. Er werd geld van de rekening gehaald en overgeschreven op de persoonlijke rekening van het koppel. Het zou gaan om 165.000 euro van acht verschillende cliënten.

De twee geven de feiten toe en menen dat ze zelf in financiële problemen waren gekomen maar altijd de intentie hadden om de gestolen bedragen terug te bezorgen aan hun cliënten. Ze hielden er een luxueuze levensstijl op na met dure leasingwagens en een huurappartement in Knokke-Heist. Het parket vroeg één jaar cel en een boete van 8.000 euro.

Volgens de verdediging van het koppel is er wel degelijk schuldinzicht. "Zij zijn geen criminelen, want die hebben niet de intentie om geld terug te geven", zei meester Christine Mussche.

"Een deskundige heeft inmiddels vastgesteld dat het risico op herval zeer laag is. Zij zijn in de problemen gekomen, ook op mentaal vlak, en hebben dan veel te laat een andere weg gezocht om de problemen op te lossen. Ik vraag de opschorting zodat zij hun kansen op de arbeidsmarkt niet hypothekeren met een strafblad."

Daar kon het parket zich niet in vinden. "Mevrouw is al een veroordeeld voor gelijkaardige feiten en kreeg toen opschorting. Ik meen dat deze feiten die zich jarenlang ernstig genoeg zijn en vraag één jaar cel." De rechtbank gaf de vrouw en haar echtgenoot elk 12 maanden met uitstel, elke maand wordt als 30 dagen geteld. (Belga)