Jong of oud, sportief of minder actief. Jaarlijks krijgen 10.000 Belgen een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn zo'n 30 mensen per dag. Plots hartfalen kan dus iedereen overkomen.

Daarom is het aangewezen te investeren in preventie, ook in en rond de school. Vanzelfsprekend is het belangrijk om eerst de hulpdiensten te verwittigen.

De daaropvolgende stappen zijn even belangrijk en bepalen mee de overlevingskans, zoals de beademing, hartmassage en het toedienen van een schok met een AED-toestel.

Een AED gebruiken binnen de 3 tot 5 minuten verhoogt de overlevingskansen tot 70%. Dit is enkel mogelijk dankzij publiek toegankelijke AED's ter plaatse.

De (W)Onderwijze ouderraad heeft een AED-toestel aangekocht voor de school. Het toestel wordt maandag geplaatst op een voor iedereen toegankelijke plaats, aan de gevel van de school, zichtbaar vanop het Lantaarnpad.

Op deze manier kunnen ook inwoners van Herentals, voorbijgangers en andere personen gebruik maken van het AED-toestel wanneer nodig.

Herentals wil een dus 'hartveilige' stad zijn en biedt hiervoor een subsidie aan wanneer scholen een AED-toestel plaatsen, om de aankoopkost te kunnen drukken.

Met het plaatsen van een extra AED-toestel in het centrum van Herentals wordt de onmiddellijke (school)omgeving opnieuw een beetje veiliger.

Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om iedereen te sensibiliseren. Daarom zal op regelmatige tijdstippen een opleiding 'reanimeren en defibrilleren' georganiseerd worden op school.

De leerlingen van de school maakten eveneens kennis met het nieuwe AED-toestel en gingen alvast creatief aan de slag. (kosh)