U bent hier

Afgeschafte vestigingswet 'masseur' leidt tot risico's en misbruik

Vlaanderen
30.12.2018 - 20.22u
Door: Mark Jaspers

Je zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben: sinds vorig jaar schieten de massagesalons als paddenstoelen uit de grond. De oorzaak is niet ver te zoeken.

'In Vlaanderen behoort de vestigingswet tot het verleden. Iedereen mag zich masseur noemen. U hoeft er niet meer voor naar de vakschool', zeggen Benchamart & Rudi van Siam Wellness uit de Velodroomstraat Herentals.

'De vestigingswet moest de consument beschermen tegen charlatans, mensen die zonder enige kennis van zaken en vakmanschap het avontuur aangingen om als zelfstandige activiteiten uit te oefenen, met reëel risico op schade voor de consument. Masseurs, opticiens, bouwondernemers, dentaaltechnici vielen hier onder.

Europese regelgeving stelt nu dat elke Europeaan in elke lidstaat op een gelijke manier toegang moet hebben tot beroepen met de bedoeling, het scheppen van een bruisend ondernemersklimaat! Vertaald naar begrijpelijk Nederlands klinkt dit: iedere beunhaas kan hier een beroep uitoefenen dat voorheen een minimale vakbekwaamheid vereiste.

De afschaffing van de vestigingswet is een kaakslag voor de salons die zich de moeite hebben getroost om in regel te zijn. Bovendien impliceert het een niet te onderschatten risico voor de gemasseerde.

Om therapeutische massages op veilige manier te kunnen uitvoeren is grote vakbekwaamheid en kennis van de menselijke anatomie vereist of het kan ernstig fout lopen. Wist u dat een voetmassage bij een zwangere vrouw een vroeggeboorte kan uitlokken?

Of dat het kraken van de nekwervels zonder kennis van zaken blijvend letsel kan veroorzaken? En zo zijn er tal van omstandigheden waarbij grote oplettendheid is vereist.

Maar vanaf nu mag James Bond (tot daaraantoe!) of een Bulgaar met diploma wafelenbak of een Roemeen met diploma kaarskeschiet uw nek kraken of aan uw zwangere buik frutselen.

Daarom vinden wij het onze plicht u in te lichten over deze gang van zaken want de slippen dragende media van de Europese Patriarchen zwijgen als het graf.

Toen wij met Siam Wellness gestart zijn in 2012 was het geenszins onze bedoeling om in de Liga Van de Kwakzalvers te spelen maar om traditionele helende Thaise massages te geven - de woorden van de zaakvoerder van Dovy Keukens indachtig – '...alsof ze voor ons zelf zouden zijn...'

Benchamart, onze Thaise zaakvoerster, had de traditionele Thaise massagetechnieken in haar vingers toen ze naar België kwam. Onder andere door haar ervaring en haar opleiding in What Po in Bangkok, de referentie voor Thaise massage opleidingen.

Maar toen we beslisten met Siam Wellness te starten in Herentals heeft ze geen seconde geaarzeld om in het Centrum Voor Middenstandsopleiding (het huidige Syntra) de opleiding te volgen die haar nog bijkomende competenties meegaf en waardoor ze zou voldoen aan de vestigingswet.

Het was geen sinecure voor haar om het diploma te behalen omdat de opleiding in het Nederlands werd gegeven en omdat de Latijnse nomenclatuur van het menselijk lichaam in de opleiding was vervat. Maar dankzij bloed en zweet en veel volharding lukte het haar toch.

Tot besluit:

'Vanzelfsprekend is de consument de dupe van de afschaffing van de vestigingswet' besluit Test Aankoop op bladzijde 7 in het januarinummer 262. We kunnen dit alleen maar volmondig beamen.' (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto