U bent hier

Afscheid van Dirk Van Duppen: 'Een leven lang geëngageerd dokter voor het volk'

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
31.03.2020 - 15.56u
Door: Lex Verellen

Gisteravond is dokter Dirk Van Duppen overleden. Hij werd als voorzitter van Geneeskunde voor het Volk vooral bekend door zijn 'kiwimodel' voor betaalbare geneesmiddelen.

Een strijd van lange adem die hij onlangs nog, middenin deze coronacrisis, van 'vitaal belang' noemde.

Omringd door familie, is dokter Dirk Van Duppen thuis in Deurne zachtjes heengegaan. Na een leven vol engagement, inzet voor anderen en verzet tegen onrecht gaf hij zijn vertrouwen in de solidariteit en in de toekomst voorgoed aan ons door.

Hij wijdde zijn leven aan het meest nobele: de zorg voor de medemens.

'In the struggle of life, you'll find more love. And in the struggle, you will be loved also', zo citeerde hij graag het beroemde lied van Woody Guthrie. Geluk was voor hem: iets kunnen betekenen voor anderen.

Dirk werd al op jonge leeftijd marxist en actief lid van de PVDA, studeerde geneeskunde en ging met zijn vrouw Lieve Seuntjens als arts helpen in Palestijnse vluchtelingenkampen. In de Deurnese volkswijken bouwde hij mee aan de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk, onder de naam 'De Bres'. In de bres springen, op de bres staan, een bres slaan: de naam paste hem als gegoten.

Als voorzitter van Geneeskunde voor het Volk trok hij onvermoeibaar ten strijde tegen het gekonkel van Big Farma en lanceerde hij het kiwimodel voor betaalbare geneesmiddelen. 'Gezondheid mag geen koopwaar zijn op de markt. Gezondheidszorg moet publiek zijn, kwaliteitsvol en toegankelijk', argumenteerde hij.

'Dat kan vandaag niet actueler zijn'

Dirk zorgde voor de erkenning van rug-aandoeningen bij dokwerkers als beroepsziekte, wat hem de eretitel 'dokter met rechte rug' opleverde. Maar Dirk was ook activist voor gezonde lucht. Hij verhinderde mee de bouw van de Lange Wapperbrug in Antwerpen. En als PVDA-gemeenteraadslid mobiliseerde hij de Antwerpenaren tegen de waterafsluitingen door het Antwerpse OCMW.

Dirk Van Duppen was een man van de wetenschap. In zijn boek De Supersamenwerker onderbouwde hij de idee dat de mens een sociaal wezen is. 'Steeds zijn tijd ver vooruit', zei Rutger Bregman daarover. De vele uitingen van kleine en grote hulp in deze coronatijden zag Dirk dan ook met blijde ogen aan als bewijs van het solidariteitsgevoel van de mens.

'Ik zie de wereld kantelen, ik geloof dat het goed komt.' Met die woorden eindigt hij zijn afscheidsboek Zo verliep de tijd die me toegemeten was.

Dokter Van Duppen overleed aan pancreaskanker. De uitvaart zal in intieme kring plaatsvinden. (pp)

imageMeer nieuws

Windmolens Westerlo en Hulshout : provincie vergunt toch

Hulshout | Westerlo 20.05.2022 - 17.08u

Opheffing rook- en vuurverbod in provincie Antwerpen, maar blijf waakzaam in bossen, natuur

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.05.2022 - 10.51u

Eerste besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 23.22u

Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden

 Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden
EU | Internationaal | Nationaal 19.05.2022 - 18.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto