AGC Glass Europe in Mol is onterecht bestempeld als risicosite voor een mogelijke PFAS-vervuiling.

Dat laat het bedrijf weten, na contacten met de provincie Antwerpen, OVAM en de brandweerzone Kempen. De site rond AGC is terug groen ingekleurd op de interactieve kaart van Vlaanderen met zo'n 800 risicosites.

"Het ging om een brandweeroefening van een paar jaar geleden. Maar de brandweer bevestigt nu dat er nooit blusschuim is gebruikt", zegt Ronny Van Broekhoven van AGC Glass Europe.

Sinds begin april staat AGC op de kaart met zo'n 800 risicosites met mogelijke PFAS-vervuiling. Op die kaart staan locaties waar mogelijk blusactiviteiten zijn geweest met PFAS-houdend blusschuim, zoals brandweeroefenterreinen en -kazernes. Maar ook een heel aantal bedrijven staan erop.

"De naam van ons bedrijf is nu onterecht op die kaart en in de media - zoals onder meer op RTV - verschenen", stelt Ronny Van Broekhoven van AGC Glass Europe.

"De brandweerzone Kempen bevestigt officieel dat er door de openbare brandweer nooit blusschuim is gebruikt. We doen ook zelf metingen en daarbij is er nooit een PFAS-vervuiling vastgesteld."

Na contact met de provincie Antwerpen, OVAM en de gemeente Mol is het bedrijf nu groen ingekleurd op de PFAS-kaart. Dat wil zeggen dat er op de site geen vervuiling is vastgesteld en dat de 'no regret'-maatregelen zijn afgeschaft.

Maatregelen per gemeente
Overzicht gemeenten waar maatregelen gelden www.vlaanderen.be

Framing

Van Broekhoven stelt zich wel vragen bij de manier van communiceren. "Je komt als bedrijf op zo'n kaart en in de media terecht, zonder dat er ooit een onderzoek is geweest. Iedereen is dus eerst bij voorbaat verdacht.

Bewoners rond AGC hebben een brief gekregen dat er 'no regret'-maatregelen van kracht zijn.

Dit zonder voorafgaande communicatie aan het bedrijf zelf. Dat komt toch binnen. Bij de bewoners, en bij ons. Zeker als je in deze context plots je naam via de media te horen krijgt."

"Niemand twijfelt aan het belang van volksgezondheid. Daarom zetten we zelf ook in op metingen.

Maar nu blijkt dat er nooit een vervuiling is geweest. De overheid en media moeten toch voorzichtig omspringen met deze manier van communiceren", klinkt het bij AGC.

Ook Voka Mechelen-Kempen heeft aan de bevoegde overheden al laten weten dat de PFAS-kaart een bepaalde framing van bedrijven kan veroorzaken.'