U bent hier

Agenten vrijgesproken hardhandige politie-interventie

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
09.02.2018 - 18.38u
Door: Herman Gezelle

4 agenten van de lokale politie van Antwerpen zijn vrijgesproken voor het gebruik van buitensporig geweld tijdens een interventie in een café. De rechtbank vond niet dat er sprake was van blind of ongecontroleerd geweld.

De agenten moesten in de zomer van 2014 in een Antwerps café tussenkomen bij een vechtpartij. Maar een drietal weigerde de bevelen van de agenten op te volgens, zelfs toen die hun wapenstok en pepperspray gebruikten.

Een getuige filmde de tussenkomst en zette de beelden op internet, waar ze heel wat ophef veroorzaakten. Op de beelden was te zien hoe de agenten de mannen hardhandig aanpakten.

De rechtbank heeft de agenten nu vrijgesproken voor het gebruik van buitensporig geweld tijdens een interventie.

"De beelden kunnen schokkend zijn voor wie het hele verhaal niet kent. Maar van blind of ongecontroleerd geweld is hier geen sprake. Het geweld werd gradueel opgebouwd en was noodzakelijk om de beklaagden te laten schikken naar de bevelen van de politie", klonk het.

Bodycams voor agenten

Walter Damen, de advocaat van de agenten, pleit ervoor om agenten zoveel mogelijk uit te rusten met een bodycam, een camera op het lichaam dat de interventies filmt.

"Nu krijg je eenzijdige filmpjes van een aantal seconden die niets zeggen over de voorgeschiedenis. Met een bodycam wordt alles gefilmd. En ik denk dat als dit dossier volledig gefilmd zou zijn geweest, dat elke burger dan gezegd zou hebben dat deze agenten goed en correct hebben gehandeld."  (VRTNWS)

imageMeer nieuws

5e editie Herentalse Spiegelfeesten door HoMaHe

Herentals 19.02.2019 - 09.13u reading time1min

Van vrijdag 15 tot zondag 17 maart organiseert Homahe, de vereniging van horeca-uitbaters, de 5e editie van de Herentalse Spiegelfeesten.

Alle festiviteiten vinden plaats in een grote spiegeltent op de Grote Markt. Op vrijdag is er een afterworkparty, en op zaterdag een kindernamiddag en een Mirrorparty. De Spiegelfeesten sluiten zondag af met een brunch en een groot, gratis dansfeest. Meer info kan je vinden via de website van HoMaHe .

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto