In het Cruysveld, een deel van het boscomplex tussen Bevel en Herenthout, worden momenteel kappingen uitgevoerd. Deze kappingen gebeuren niet willekeurig maar dienen om van het Cruysveld terug een gevarieerd inheems bos te maken.

Het Cruysveld is een bos en zal dat ook altijd blijven! Toch is het in sommige gevallen nodig om de bestanden te dunnen of bomen te verwijderen. Natuur en Bos wil meer en betere bossen.

We willen ze veerkrachtiger en robuuster maken. Daarnaast willen we ze nog toegankelijker en veiliger krijgen. We hebben ook oog voor hout als duurzame grondstof. Onze visie over het Cruysveld ligt vast in een plan: het bosbeheerplan.

Evolueren naar gemengde bossen

In het Cruysveld heeft men op verschillende tijdstippen van de vorige eeuw bomen geplant: op vele plekken één boomsoort van dezelfde leeftijd. Vaak uitheemse soorten die weinig dieren en insecten huisvesten. Dat noemen we monotone bossen. Ze zijn gevoelig voor ziektes en plagen, stormen en droogtes.

We willen ze stap voor stap laten evolueren naar gemengde bossen met inheemse soorten. Op die manier zorgen ze voor meer biodiversiteit. Daarvoor kappen we uitgekozen bomen, om andere met het meeste potentieel meer groeikansen te geven, met meer licht en ruimte.

Een jonger bos

Daarnaast verjongen bossen ook. Dat kan vanzelf gebeuren: zaadjes van grote moederbomen ontkiemen en de sterkste boompjes groeien daaruit verder door. Natuur en bos wil de natuur ook een handje helpen. We planten elk jaar in onze bossen heel wat jonge boompjes bij.

Zo ook in het Cruysveld zullen we het volgend plantseizoen op de open gekomen plaatsen duizenden boompjes planten. De beste bomen laten we op termijn helemaal doorgroeien. Zo geven we zelf ook meer bomen meer groeikansen. Het bos blijft dus gewoon bos.

Andere doelen 

Naast het werken aan robuuste bossen willen we ze ook nog veiliger en toegankelijker maken voor iedereen die er wil van genieten. We houden paden open en zorgen ervoor dat er geen gevaar is voor vallende takken. Ook leveren bossen ons hout. Iedereen maakt daar dagelijks gebruik van. Denk aan meubels, trappen, houtskeletbouw of muziekinstrumenten.

De reeds opgeslagen CO2 blijft op die manier vastzitten. Zo levert hout opnieuw een ecologische meerwaarde. Met hart en ziel werken we dagelijks in onze bossen om ze beter en sterker te maken. Zo willen we ze doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen: robuuster, veiliger en met oog voor hout als duurzaam product.

Ingreep rendeert op termijn

Uiteraard begrijpen we de bezorgdheid van bezoekers en omwonenden. Het is een ingreep die in het begin lijkt op een ravage. Maar we zijn ervan overtuigd dat op deze manier, op termijn, het bos nog mooier en diverser zal worden. Een robuust bos met meer variatie, meer veerkracht en vooral meer biodiversiteit! 

We danken de bezoekers en omwonenden dan ook voor hun begrip en geduld tijdens de werken.