U bent hier

Agnes Janssens : 'Ons top-team maakte al 5.800 mondmaskers dankzij Maatwerkbedrijf De Brug en Drisag'

Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
10.04.2020 - 00.07u
Door: Herman Gezelle

Begin maart werd het duidelijk dat Corona ook in ons land een grote catastrofe zou aanrichten. Agnes Janssens vertelt een pakkend verhaal over haar bezorgdheid voor onze regio, de tekorten van mondmaskers en  bedrijven die Agnes en haar team ter hulp snelden.

'Reeds vanaf de tweede week bleek dat de ziekenhuizen op deze coronacrisis niet waren voorbereid', vertelt Agnes Janssens uit Olen. 

'Dankzij Maatwerkbedrijf De Brug Morstel en Drisag Herentals en ons top-team hebben we 5.800 mondmaskers kunnen maken.  Inclusief doe-het-zelf-pakketjes voor gezinnen.

De hospitalen smeekten begin vorige maand al om meer materialen. Na enkele blunders van de regering inzake de aankoop van beschermende kledij en mondmaskers voor de zorgverleners was voor mij de maat vol.

Hoe is het mogelijk dat een regering haar medische hulpverleners op zulk een flagrante wijze in de kou liet staan?

Diezelfde avond opende ik een nieuwe facebookpagina 'SOS Covid 19 mondmaskers voor de ziekenhuizen' en riep mensen op om mee mondmaskers te maken.

Er kwamen heel wat reacties binnen met tips en patronen. Ik nam contact op met Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals, die me de raad gaf om de richtlijnen van het FOD Volksgezondheid af te wachten en te volgen.

Ik wilde zo snel mogelijk in privé initiatief een atelier, met thuiswerkende naaisters, oprichten.

Om zodoende voor onze zorgverstrekkers en hulpverleners, duurzame mondmaskers te maken waarin een wegwerpfilter kan worden aangebracht. Ondertussen had ik vriendinnen Jenny Verelst en Annette De Meutter gevraagd om dit mee te organiseren.

We hebben samen een soort van piramide constructie opgesteld. Jenny zocht binnen onze hobbyclub Trachique Herentals, naar medewerkers. Annette trommelde haar groep De Wollemeisjes op en ik zocht naaisters via facebook. We moesten ook op zoek naar materiaal.

Ik had 6 km biaislint.  Annette, die vroeger een stoffenwinkel had in Herentals, had nog verschillende rollen katoen liggen. De Wollemeisjes versneden de stof en de linten en maakten naaipakketten klaar.

Deze werden onder onze naaisters verdeeld. Een groot deel van de pakketten werden ook ter beschikking gesteld van vrijwilligers via het administratief centrum van Herentals.

Deze pakketjes met stof, een patroon en toebehoren klaar, kunnen door de burgers gratis kunnen worden afgehaald, zodat iedereen in staat wordt gesteld om voor het eigen gezin maskertjes te maken.

De Wollemeisjes werken steeds voor een goed doel.

Vermits hun handwerkmarktjes momenteel niet kunnen door gaan, vragen ze wel een vrije gift van mensen die voor privé doeleinden mondmaskers afhalen.

Het ingezamelde geld dient om Jolien, een meisje uit Herentals, met een zeldzame bloedziekte te helpen.

Ondertussen hebben we een vaste groep van een 10-tal naaisters die maskers volgens het patroon dat FOD Volksgezondheid ons ter beschikking stelde.

Ondertussen hebben tests uitgewezen dat deze herbruikbare maskers met filter heel efficiënt zijn.

Dat geeft natuurlijk een enorme boost voor onze medewerksters.  Onze maskers zijn volledig gratis.

Er werden er heel veel rechtstreeks naar verschillende rusthuizen gebracht en onder kinesisten, dokters, thuisverpleging en andere zorg- en hulpverleners verdeeld. De andere maskers werden binnen gebracht bij het administratief centrum van Herentals.

Na enkele weken hard werken geraakten we door onze voorraad materiaal heen.

Maatwerkbedrijf DE BRUG Mortsel

Maatwerkbedrijf DE BRUG Mortsel heeft ons uit de nood geholpen.  Zij hebben momenteel zelfs een deel van hun ateliers omgebouwd om op grote schaal medische mondmaskers en ziekenhuisschorten te maken.

De Brug bezorgde ons gratis 150m stof en 1.500m katoenlint. Die eerste rol van 50m werd reeds verwerkt in maskers en naaipakketjes.'

DRISAG Herentals

'Op aanraden van Herentalsenaar Jozef Scholliers, zelfstandig stoffeerder die mee naait, heeft Marcel Smets van DRISAG een rol van 100m laten verknippen tot kant en klare maskeronderdelen. (zie foto's)

Het is fantastisch.  Drie bedrijven die toch een beetje concurrent zijn van mekaar, werken hier samen om ons te helpen met de mondmaskers.

We hebben hier momenteel 6 dozen, met daarin materiaal voor 2.000 maskers.

Er is dus veel werk aan de winkel.  Deze treuzelende regering blijkt niet in staat om snel voldoende degelijk beschermend materiaal te vinden. Daarom is het heel belangrijk én noodzakelijk dat de bevolking zelf haar verantwoordelijkheid neemt om haar hulpverleners en zorgverstrekkers te beschermen.

Zo dragen we allemaal ons steentje bij om Covid-19 onder controle te krijgen. We slaan de handen in elkaar en helpen waar we kunnen, ieder met onze eigen vaardigheid en onze eigen manier.

Dankjewel aan iedereen die hier aan meewerkt', besluit een gedreven Agnes Janssens.  Contact voor medewerking : Agnes janssensagnes@telenet.be

Foto's : Drisag - De Brug - Agnes Janssens / Nnieuws / Guy Verellen.

imageMeer nieuws

Kunnen we met het lithium in de Vlaamse bodem batterijen voor elektrische auto's maken?

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 03.12.2021 - 02.14u reading time1min

Allereerste 'Frank De Winne' mandaten toegekend

Allereerste 'Frank De Winne' mandaten toegekend
Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 02.12.2021 - 17.58u

Opgepast voor oplichters die valse sms'en en mails sturen met een uitnodiging voor een boosterprik

Opgepast voor oplichters die valse sms'en en mails sturen met een uitnodiging voor een boosterprik
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 02.12.2021 - 15.49u

De Lijn bestelt 60 elektrische bussen bij Van Hool en VDL

De Lijn bestelt 60 elektrische bussen bij Van Hool en VDL
Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 02.12.2021 - 15.36u

Jumping Mechelen 2021 gaat niet door

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 02.12.2021 - 14.57u

Vlaanderen Vakantieland 2022 presenteert logiesboek en website met belevingsvolle dichtbijvakanties

Vlaanderen Vakantieland 2022 presenteert logiesboek en website met belevingsvolle dichtbijvakanties
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 02.12.2021 - 09.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto