Mario Vleugels van Agora Culinair Herentals bereikte vandaag een akkoord met de curator en de ondernemingsrechtbank om samen met 2 andere investeerders de failliete vishandel Arijs over te nemen. 

Vandaag vrijdag 10/7 om 8.30u opent een foodtruck mosselen aan de Atealaan Herentals.  Nu dinsdag opent de winkel.

'Agora Culinair wil zo verder groeien als leverancier voor horeca en particulieren', zegt Mario Vleugels.  'Walter Arijs komt samen met een deel van zijn vroegere medewerkers aan boord.

De voorbije jaren versterkte Agora Culinair zich met bedrijven zoals Horeca Meat Service, Limbufreez, Maviglia, Brouwers Slagroom, Vleminckx Horeca Service.

"Dat zijn stuk voor stuk familiale bedrijven uit de professionele foodservice", verduidelijkt Mario Vleugels.'

Een bedrijf als Arijs past perfect in die visie

'Ook daar is er familiale expertise in vers. Bovendien brengt onze investeringspartner nog extra ambachtelijke vakkennis en netwerk mee." Het visbedrijf Arijs is ook een overbuur van de Cash & Carry die Agora Culinair in Herentals exploiteert.

Vertrouwen

Het visbedrijf Arijs is ook een overbuur van de Cash & Carry die Agora Culinair in Herentals exploiteert. "We deden met Arijs al samen promoties", vertelt Mario Vleugels.

"We weten dus wat het potentieel is. Jammer dat de coronacrisis het familiebedrijf deed omvallen. Dat wij Walter Arijs en enkele van zijn medewerkers aan boord houden, zegt alles over ons grote vertrouwen.

We hopen natuurlijk dat er geen herhaling komt van de lockdown. Maar we geloven in dit bedrijf in alle omstandigheden. We geloven dat de integratie binnen onze groep de kostenkant al sterk kan reduceren, bijvoorbeeld voor transport, wat het bedrijf weerbaarder maakt voor tegenslag.

We zien natuurlijk ook potentieel voor groei door onze bestaande horecaklanten."

Winkel heropent vrijdag al, nog eerst akkoord

De tweede partner in het project is Axel Verberckmoes. Hij was zaakvoerder van de gelijknamige rokerij vishandel in Mechelen, die in 2002 werd verkocht.

'Mijn rol zal vooral in de aankoop zitten', weet Verberckmoes.  'Ik heb daarvoor een uniek netwerk, onder meer met vissers in IJsland die hun vangst elke dag vers met het vliegtuig voor mij naar de luchthaven van Luik sturen. Het aanbod wordt dus echt uitzonderlijk.'

Over de overnameprijs en de derde investeringspartner blijft Agora Culinair discreet. De derde investeerder blijft liever achter de schermen actief.

Ook over het exacte aantal medewerkers van het vroegere Arijs dat aan boord kan blijven, bestaat nog geen duidelijkheid.

De winkel in de Atealaan 21 Herentals heropent al nu vrijdag (visdag) 10 juli, als morgen de curator groen licht geeft.

Mosselsoupers

De nieuwe eigenaars willen ook de verenigingen kunnen helpen die in het mosselseizoen vaak mosselsoupers organiseren. "We willen eigenlijk alle vroegere Arijsklanten meteen terug helpen", besluit Axel Verberckmoes. "Dat is de eerste stap. Wat daarna nog kan volgen, zien we na de herstart wel."

Meteen lanceerde 'De Vis Factorij - Arijs' haar nagelnieuw logo. (zie boven). 

 Foto's : Walter Arijs en een medewerker -archief Nnieuws - later meer met interviews.