De helft van de industriële maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor een efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. 5G is supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G.

Maar bedrijven met productiesites in België en andere landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein aan ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan. Dat blijkt uit de eerste grote studie over 5G in de Belgische industrie, die Agoria en consultantbedrijf Capgemini Invent publiceerden.

Wegens hoogdringendheid pleiten Agoria en Capgemini Invent voor het instellen van "regelluwe zones" waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen op korte termijn versneld 5G-acties kunnen starten.

Deze zones moeten dan een tijdelijke, lagere graad van regels en verplichtingen hebben voor het opzetten van hun 5G-acties. Qua timing stellen de organisaties voor om deze zones op te starten op 1 januari 2020 en dit tot de veiling van de 5G 3.6GHz-band. Op die manier kunnen bedrijven zich nu al klaar maken voor de connectiviteitsrevolutie die 5G sowieso zal teweegbrengen.

Agoria herhaalt eveneens zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen en pleit opnieuw voor de snelle veiling van de 5G 3.6GHz-band.

Maar liefst 489 bedrijven hebben een bijdrage geleverd, via telefonische enquêtes, vragenlijsten en diepte-interviews. Deze laatste werden afgenomen bij 35 bekende Belgische sterkhouders.

Volgens een internationale studie van Capgemini Invent van eerder dit jaar gelooft 75 procent van de multinationals dat 5G enorme mogelijkheden biedt voor tal van innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie.

Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding, maar ook een snellere reactietijd, een verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven.

Vijf belangrijke industriële drijfveren voor 5G

Het goede nieuws is dat bijna 80 procent van de bedrijven zich ervan bewust is dat de nieuwe 5G-technologie eraan komt. Het bewustzijn is groter bij multinationals en grotere bedrijven dan bij kmo's, met als uitzondering de digitale start-ups die mee voorop lopen. Een kopgroep van 122 bedrijven (een op de vier ondervraagden) wil effectief investeren in 5G-innovaties.

De studie geeft resultaten over vijf belangrijke industriële drijfveren:Efficiëntere en flexibele productie, onder meer door stabiele draadloze connectie van machines, is de belangrijkste motivator voor maakbedrijven (54 %).

Bij dienstenbedrijven wil men in de eerste plaats een betere klantenervaring bieden (33 %).Grotere (productie)bedrijven en digitale start-ups geloven dat 5G nieuwe inkomsten zal genereren via allerhande slimme producten en verdienmodellen (36 %).

Betere cybersecurity voor alle draadloze netwerktoepassingen staat bij 35 % hoog op het verlanglijstje.Ten slotte geeft 25 % aan dat 5G onder meer via monitoring het ketenbeheer gevoelig kan optimaliseren.

Een op de drie van de kopgroep is bovendien bereid om extra te betalen voor meer 5G-diensten, waarbij cybersecurity helemaal bovenaan de lijst staat.