U bent hier

Agoria Vlaanderen: “Tijd om samen het schilderij van het nieuwe Vlaanderen te schilderen”

Vlaanderen
28.09.2020 - 16.23u
Door: Mark Jaspers

"Het is nu tijd om samen het schilderij van het nieuwe Vlaanderen te schilderen," zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

"De Vlaamse minister-president schetste in zijn Septemberverklaring de uitdagingen en doelde op een nieuwe technologische revolutie. Laat ons dit samen aanpakken.

Zoals de Vlaamse primitieven zeshonderd jaar geleden de wereld verbaasden met hun schilderijen, kunnen we ook nu weer de wereld veroveren met onze technologische oplossingen die echt wereldtop zijn.

De Vlaamse regering zit dankzij slimme beleidskeuzes op het juiste pad, maar moet nu ook echt vooruit gaan richting een digitale en duurzame maatschappij en gas geven om Europese koploper te worden", vindt Demuynck.

Agoria is vooral tevreden met de nieuwe plannen rond de ontsluiting van digitale data, de ambitie voor waterstof en de doorbraak van 5G.

Zoals verwacht stond de Septemberverklaring volledig in het teken van het herstel van de Vlaamse economie en maatschappij.

"De economische en maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan, zijn groot, maar iedere crisis brengt een opportuniteit. Peter Demuynck is ervan overtuigd dat Vlaanderen als sterke economische regio versterkt uit deze crisis kan komen, tenminste als de Vlaamse regering daadkrachtig optreedt.

"We kunnen niet langer wachten om broodnodige investeringen te doen in innovatie, duurzaamheid, talentontwikkeling, gezondheid en internationaal ondernemen. Deze beleidskeuzes moeten we ook volop ten gelde maken door gebruik te maken van de bijkomende Europese financieringsmogelijkheden.

We vragen de regering dan ook om met een actieplan te komen om de bijkomende Europese middelen snel en efficiënt naar Vlaanderen te halen, maximaal in lijn met de Green Deal", zegt Demuynck.

Peter Demuynck geeft een aantal voorbeelden van domeinen waar de voorbije jaren heel wat voorbereidend werk is gedaan, maar waar de regering vandaag onvoldoende de krachten bundelt om uitvoering te geven aan de zaken waar algemene overeenstemming over is.

Een eerste voorbeeld is de School of the Future, waarbij alle onderwijsactoren een gezamenlijke visie overeenkwamen over hoe de school van de toekomst er moet uitzien. Eén van de transformatiedomeinen was de digitale school.

Reeds lang voor de coronacrisis was er dus reeds overeenstemming om hier met alle actoren, zowel in het onderwijs, als bedrijfswereld, de handen in elkaar te slaan. De coronacrisis heeft ons doen inzien dat we hier niet langer mee kunnen wachten.

We roepen de Vlaamse regering dan ook om de omschakeling naar de school van de toekomst voluit te ondersteunen. Een tweede voorbeeld betreft de circulaire economie. Agoria luistert graag naar de ambities van de regering rond de circulaire economie.

"Vlaanderen heeft hiervoor alle troeven in huis, en we moeten absoluut een versnelling hoger schakelen. Vorig jaar werd een nota opgemaakt die alle wettelijke drempels voor de circulaire economie bloot legt, vele situeren zich op raakvlakken tussen beleidsdomeinen en bevoegdheden", aldus Demuynck.

Verder vraagt Agoria Vlaanderen ook om de Vlaamse onderzoeksinspanningen te valoriseren. Enerzijds door binnen de geplande budgettaire opstap richting de 3% norm, de bedrijfsgedreven innovatiesteun te verdubbelen.

Op die manier geven we een technologie 'push' aan onze bedrijven. Anderzijds is het belangrijk om een apart financieringsinstrument voor demo- en pilootprojecten bij bedrijven. Dit is ook een belangrijke voorwaarde om vanuit Vlaanderen volop in te zetten op de strategische waardeketens die door Europa bepaald werden en waarbij we niet afhankelijk willen zijn van andere globale wereldspelers (vb. AI/CS, batterijtechnologie, waterstof, autonome en schone voertuigen enz.).

"Willen we Europese koploper worden op vlak van innovatie, dan is het belangrijk dat we duidelijke keuzes maken, onze subsidie instrumenten in dit kader herzien en hier een significant budget voor vrijmaken", zegt Demuynck.

"Naast steun voor onderzoek en ontwikkeling van technologie is het ook een belangrijke vereiste over de juiste talenten te beschikken. We kijken hier niet alleen naar de instroom van talent, maar ook levenslang leren bij werknemers wordt steeds belangrijker. Hiervoor vraagt Agoria de Vlaamse regering om dringend werk te maken van de leer-en loopbaanrekening", klinkt het.

Demuynck: "Tenslotte is het voor een kleine economie als Vlaanderen ook belangrijk dat we onze innovatie kunnen versterken door ze wereldwijd te exporteren. We danken de Vlaamse regering daarom voor de versterking van de Vlaamse technologie attachés.

Het zal van groot belang zijn dat zij straks een nauwe link met onze Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen behouden om deze volop internationaal te kunnen positioneren en connecteren."

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst
Turnhout regio 23.10.2020 - 17.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto