Na vorig jaar Werchter Parklife volledig van groene stroom te voorzien, schakelt energieplatform Bolt dit jaar een volledige stage op het grote festivalpark van Rock Werchter over op lokale, groene stroom.

De zonnepanelen op het dak van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven, uit Laakdal, houden samen met een batterij de stage The Slope draaiende. "Zo besparen ze tot wel 95% van de CO2-uitstoot", zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt.1

Nele en Stefaan uit Laakdal produceren niet enkel streekproducten, maar ook streekstroom. De 700 zonnepanelen op het dak de loods van Nele en Stefaan zorgen voor de koeling van hun aardappelen, wortels en uien. In de zomer staan de loodsen leeg, hebben ze veel minder stroom nodig, waardoor er een grote overschot is aan energie.

Die stroom delen Nele en Stefaan doorgaans met lokale huishoudens via Bolt. Deze zomer is echter een primeur en voorzien ze niet enkel gezinnen maar ook de stage The Slope op Rock Werchter van groene stroom.

"Plezant als je weet dat met de zonne-energie die we hier opwekken, 30 km verder duizenden mensen van een fijn optreden kunnen genieten. Daar werken we graag aan mee!", aldus Nele.

Om The Slope voortdurend op groene stroom te laten draaien, sloot Rock Werchter ook een batterij aan. Die dient als buffer om de hoge verbruikspieken te kunnen opvangen.

De batterij versterkt de netaansluiting en zorgt ervoor dat er muziek kan gespeeld worden op The Slope tijdens die piekmomenten.

"Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Wat minder zichtbaar is, zijn de generatoren die het festival van stroom voorzien en veel CO2 uitstoten.

Daar wil Bolt samen met de festivals verandering in brengen", zegt Pieterjan Verhaeghen. "Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat. Na leven zonder kinderen, auto en vliegen is overschakelen op groene stroom de meest efficiënte manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen.

Groene in plaats van grijze stroom

"We vonden het altijd frustrerend dat onze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net. Daarom besloten we energie-opwekker te worden bij Bolt.

Op die manier schudden we de grote energiebedrijven wakker. Het idee een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers, strookt mooi met onze kernactiviteit. Met 'Vers van de Boer' en onze hoevewinkel proberen we zoveel mogelijk van onze producten af te zetten in de korte keten."

Bolt is het eerste energieplatform in België waarbij je rechtstreeks je stroom koopt van lokale, groene opwekkers. Zo wil het platform het stroomnet in België écht duurzaam maken.

Die filosofie trekt het bedrijf ook door in andere sectoren, zoals het vergroenen van de festivals en evenementen in België. Daarmee begon het in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica en vorig jaar draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie.

Dit jaar slaan Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én neemt Bolt nog 2 andere festivals voor zijn rekening: Sfinks Mundial (Boechout) en Boomtown (Gent).  Foto Bolt-Rock Werchter - T. Dhaenens.