Eind november 2019 hadden al 155 studentenorganisaties het Vlaams doopcharter ondertekend. Dat charter werd in het voorjaar gelanceerd door voormalig minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Dat blijkt uit het antwoord van huidig Vlaams onderwijsminister Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Filip Brusselmans (Vlaams Belang).

Het 'Vlaams kader doop- en andere studentikoze activiteiten' bevat regels zoals het respecteren van wetten en regels, eerbied voor de persoon en respect voor overtuigingen en privacy, het zorg dragen voor het welbevinden van deelnemers en het nemen van maatregelen om de doop veilig te laten verlopen, het recht om deelname of inname van drank of voedsel te weigeren, verbod om iemand dronken te voeren...

De organisator, verantwoordelijke en toezichters dienen zich tij dens de doopactiviteit te onthouden van alcohol- of druggebruik.

De overheid heeft volgens Weyts geen zicht op het aandeel van de studentenorganisaties die het doopkader al ondertekende. Bedoeling is dat dit kader door instellingen uit het hoger onderwijs en lokale overheden wordt doorvertaald in hun reglementen.

De controle op de naleving en sanctionering van inbreuken behoort tot de autonomie en verantwoordelijkheid van de hogeronderwijsinstellingen en lokale besturen.

Crevits nam indertijd het initiatief tot een dergelijke doopkader nadat een 20-jarige student eind 2018 het leven riep tijdens een doop in Vorselaar van studentenclub Reuzegom. (Belga)