U bent hier

Al 3 N-VA-kandidaten stappen op na 'Pano-reportage' over Schild & Vrienden

Vlaanderen
06.09.2018 - 12.37u
Door: Herman Gezelle

Al 3 kandidaten die voor de verkiezingen opkomen voor N-VA, zetten een stap opzij na de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden gisteren. Zowel Stijn Everaert, die op N-VA-lijst in Aalst staat, als Igor Praet, die voor N-VA zou opkomen in Sint-Niklaas, trekken zich terug. Bij de lokale N-VA-afdeling van Maaseik heeft ook Dennis Laveaux besloten om een stap opzij te zetten.

In de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden wordt een Aalstenaar en lid van N-VA genoemd. De man postte een tijd geleden een meme in de geheime groep waarover gesproken wordt in de reportage.

De burgemeester van Aalst Christophe D'Haese laat nu op zijn Facebookpagina weten dat de man Stijn Everaert is, de 22e kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst. (VRTNWS) - Bekijk hier de Pano-reportage.

Andere N-VA-afdelingen

Of er in andere N-VA-afdelingen leden van Schild & Vrienden op de verkiezingslijsten staan, wordt nog onderzocht, klinkt het.  Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar strafbare feiten gepleegd door Schild & Vrienden.

Update

N-VA Puurs-Sint-Amands neemt voorlopig geen maatregelen tegen Jorden Dewachter (23), kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dewachter zou lid zijn van Schild & Vrienden, de organisatie die zwaar onder vuur ligt na een reportage van het VRT-programma Pano. Hij is ondervoorzitter bij Jong N-VA Klein-Brabant, terwijl een ander vermeend lid van Schild & Vrienden, Thomas Decat, er voorzitter is.

Ook in Bornem staat een vermeend lid van Schild & Vrienden op de lijst van N-VA. Het gaat om Thomas Decat (22), één van de 4 Schild & Vrienden-leden die deel uitmaken van de Vlaamse Jeugdraad. Waar Jorden Dewachter ondervoorzitter is van Jong N-VA Klein-Brabant, is Thomas Decat voorzitter. Decat staat op de 15e plaats.

Bij de lokale N-VA-afdeling van Maaseik heeft Dennis Laveaux dan weer besloten om een stap opzij te zetten. Hij is niet langer kandidaat op de lijst. "Voor N-VA Maaseik kunnen racisme en antisemitisme niet door de beugel. Dennis Laveaux, die in opspraak kwam na een VRT-reportage, zet per direct een stap opzij. Hij wordt op onze lijst vervangen door een andere kandidaat", stelt N-VA Maaseik in een Facebook-bericht.

Bij de N-VA afdelingen in Herentals, Putte, Turnhout en Kasterlee blijft het voorlopig muisstil. (pp) f

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto