Al 3 kandidaten die voor de verkiezingen opkomen voor N-VA, zetten een stap opzij na de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden gisteren.

In de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden wordt een Aalstenaar en lid van N-VA genoemd. De man postte een tijd geleden een meme in de geheime groep waarover gesproken wordt in de reportage.  (VRTNWS) - Bekijk hier de Pano-reportage.

Andere N-VA-afdelingen

Of er in andere N-VA-afdelingen leden van Schild & Vrienden op de verkiezingslijsten staan, wordt nog onderzocht, klinkt het.  Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar strafbare feiten gepleegd door Schild & Vrienden.

Update

N-VA Puurs-Sint-Amands neemt voorlopig geen maatregelen tegen Jorden Dewachter (23), kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dewachter zou lid zijn van Schild & Vrienden, de organisatie die zwaar onder vuur ligt na een reportage van het VRT-programma Pano. Hij is ondervoorzitter bij Jong N-VA Klein-Brabant, terwijl een ander vermeend lid van Schild & Vrienden, Thomas Decat, er voorzitter is.

Ook in Bornem staat een vermeend lid van Schild & Vrienden op de lijst van N-VA. Het gaat om Thomas Decat (22), één van de 4 Schild & Vrienden-leden die deel uitmaken van de Vlaamse Jeugdraad. Waar Jorden Dewachter ondervoorzitter is van Jong N-VA Klein-Brabant, is Thomas Decat voorzitter. Decat staat op de 15e plaats.

Bij de lokale N-VA-afdeling van Maaseik heeft Dennis Laveaux dan weer besloten om een stap opzij te zetten. Hij is niet langer kandidaat op de lijst. "Voor N-VA Maaseik kunnen racisme en antisemitisme niet door de beugel. Dennis Laveaux, die in opspraak kwam na een VRT-reportage, zet per direct een stap opzij. Hij wordt op onze lijst vervangen door een andere kandidaat", stelt N-VA Maaseik in een Facebook-bericht.

Bij de N-VA afdelingen in Herentals, Putte, Turnhout en Kasterlee blijft het voorlopig muisstil. (pp) f