U bent hier

Al 9 Geelse locaties vervuild en opgenomen op interactieve PFAS-kaart : bezorgdheid én verwarring

Geel | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen
30.03.2022 - 15.24u
Door: Herman Gezelle

Gisteren lanceerde de Vlaamse overheid een nieuwe interactieve kaart met plaatsen in Vlaanderen met een mogelijke PFAS-vervuiling.

De Vlaamse overheid breidde de reeds bekende locaties uit op basis van een recent onderzoeksrapport.

Dit betekent dat er in Geel nu negen locaties met een risico op PFAS-vervuiling zijn aangeduid, terwijl er begin juli 2021 slechts sprake was van twee locaties.

Naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht kreeg de stad Geel in juli de vraag om een inventaris op te maken van locaties waarbij blusschuimen met PFOS zijn gebruikt.

In Geel werden toen door OVAM twee locaties aangeduid met een hoog risico: Winkelom en Gasthuisstraat. In afwachting van een bodemonderzoek legde de Vlaamse overheid zogenaamde no regret-maatregelen in een zone van 100 meter rond de twee sites op.

Volgens de interactieve kaart van Vlaanderen zouden deze maatregelen ook van toepassing zijn op zeven extra locaties in Geel.

No regret-maatregelen voor alle brandweerlocaties

Uit het onderzoeksrapport van 25 maart van de Vlaamse PFAS opdrachthouder prof. dr. Karl Vrancken blijkt dat een groot deel van de onderzochte brandweerlocaties verontreinigd zijn.

In afwachting van verder onderzoek besliste de overheid om in zones met een brandweeroefenterrein uit voorzorg extra maatregelen in te voeren. In Geel zijn er zeven bijkomende zones aangeduid waar in het verleden oefeningen van de brandweer of bedrijfsbrandweer plaatsvonden.

In afwachting van nader onderzoek zijn op deze locaties no regret-maatregelen van toepassing. Deze maatregelen moeten voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan PFOS/PFAS. Een overzicht van de no regret-maatregelen vind je op de website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling

Communicatie naar betrokken burgers en bedrijven

'We zijn verbaasd dat er in Geel negen – in plaats van twee – plaatsen met een mogelijke PFAS-vervuiling op de kaart zijn aangeduid, zegt schepen Bart Julliams.

'De Vlaamse overheid wil blijkbaar extra voorzichtig zijn op alle locaties waar brandweeroefeningen plaatsvonden. In afwachting van verder onderzoek legt de overheid maatregelen op.

Dit kan gevolgen hebben voor de activiteiten van land- of tuinbouwers of hobbytuinders in deze zones. We zoeken momenteel nog uit wat dit betekent voor de getroffen bedrijven en brengen hen zo snel mogelijk op de hoogte.'

Interactieve kaart met de risicozones in Vlaanderen

De interactieve kaart met de risicozones in Vlaanderen kun je raadplegen op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/maatregelen-per-gemeente

Stad Geel gaat alle betrokken burgers en bedrijven persoonlijk op de hoogte stellen van de maatregelen die gelden op hun percelen.'  Foto archief/vilt/N.

Relevante artikels

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto