In Noorwegen heeft de politie al zeker 91 doden geteld na de dubbele aanslag in en om Oslo. In de hoofdstad zelf ontplofte een bom, waarbij 7 doden vielen.Later waren er nog eens 84 doden bij een schietpartij op het eiland Utaoya, vlak bij Oslo. Een verdachte van de twee aanslagen is opgepakt.

De verdachte is een 32-jarige Noor uit Oslo die onbekend was bij de politie.

Hij noemt zichzelf een nationalist, schreef extreemrechtse meningen op anti-islamitische websites en vindt dat Noorwegen niet kritisch genoeg is over de islam. De man heeft een bedrijfje in meststoffen, hij is lid van een schuttersclub en speelt graag gewelddadige computerspelletjes.

De terreuractie was duidelijk gepland. De verdachte had deze week nog een citaat op Twitter gezet van de Britse filosoof John Stuart Mill: "Eén persoon met een overtuiging is even sterk als een leger van 10.000 man".

De jongeman is verkleed als politieman naar het eiland gegaan, waar sociaaldemocratische jongeren op kamp waren. Ze waren er net samengeroepen in een informatievergadering over de eerdere aanslag in Oslo en dachten dat de verdachte hen kwam informeren.

Hij is echter bijzonder driest op de jongeren beginnen te schieten met een handwapen, een jachtgeweer en een automatisch wapen. Reddingsteams zoeken nog in het water, want veel jongeren probeerden zo te ontsnappen aan de kogels.

(belga)