U bent hier

Alarmfase : 'Geels natuurgebied De Zegge dreigt helemaal te verdwijnen'

Geel | Kempen regio | Neteland
07.08.2019 - 13.22u
Door: Herman Gezelle

Het gaat erg slecht met het natuurgebied van De Zegge in Geel. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) slaat alarm na een rapport van de Universiteit Antwerpen (UA).

Aan de rand van het natuurgebied wordt aan intensieve landbouw gedaan die het natuurreservaat compleet bedreigt. De ontwatering die nodig is om de weilanden droog te houden zuigt De Zegge alsmaar verder leeg.

Op basis van dit rapport vraagt de KMDA aan de Vlaamse overheid om te stoppen met het verlagen van het grondwater buiten het natuurreservaat. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde is eigenaar van De Zegge en kocht het 68 jaar geleden aan en creëerde zo het eerste en dus oudste natuurreservaat in ons land.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde in Antwerpen wil intussen een betere verstandhouding met de boeren in de omgeving. De biodiversiteit in het natuurgebied dreigt te verarmen door de drooglegging van de polder tussen de Zegge en de Kleine Nete. Dat heeft volgens de conservator nefaste gevolgen voor een aantal diersoorten. (bron gva/Marc Helsen)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto