Sinds augustus verkoopt landbouwerskoppel Nele Devoghel en Stefaan Van Elven niet alleen wortelen, aardappelen en uien maar ook groene streekstroom. Die komt van de zonnepanelen op het dak van de boerderij, en wordt dankzij energieplatform Bolt rechtstreeks aan lokale consumenten aangeboden.

Op twee maanden tijd is alle stroom die het akkerbouwbedrijf opwekt, uitverkocht. "We voorzien nu 11 gezinnen van stroom en daar zijn we trots op," zegt Devoghel.

"Het bewijst dat consumenten niet alleen voor voeding maar ook ook voor energie de korte keten verkiezen."

Het dak van de hoeve Van Elven ligt vol zonnepanelen. De ongebruikte stroom die vroeger gewoon naar het elektriciteitsnet ging, wordt sinds augustus aangeboden aan lokale consumenten via het energieplatform Bolt.

Devoghel: "We vonden het altijd frustrerend dat onze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net. Daarom sloten we aan bij het energieplatform van Bolt.

Op die manier schudden we de grote energiebedrijven wakker. Het idee een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers, strookt mooi met onze kernactiviteit. Met 'Vers van de Boer' proberen we al onze producten af te zetten in de korte keten."

Lokaal opgewekte energie

Dankzij Bolt kunnen consumenten zelf kiezen bij welke lokale opwekker ze groene energie kopen.

Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: "Belgen willen groene energie, en wij doen dat via een connectie tussen échte mensen. Via Bolt kan je op de kaart van België kijken wie streekstroom aanbiedt in jouw buurt. Hier in Laakdal kom je bij Nele en Stefaan terecht.

We hopen dat zij andere ondernemers inspireren om mee hun schouders te zetten onder de vergroening van België. Het is onze ambitie om op termijn twee energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen".

Bolt is sinds augustus 2019 actief in Vlaanderen en sinds juli 2020 in Wallonië. Vandaag verkopen meer dan 90 lokale energie-opwekkers hun zonne, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 10.000 consumenten die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Verhaeghen: "70 % van de zogezegd groene elektriciteitscontracten in Vlaanderen helpt de vergroening van België niet vooruit: het is sjoemelstroom gefabriceerd door buitenlandse garanties van oorsprong.

De wereld na corona zal er sowieso anders uit zien, en hopelijk ook groener. Door bij lokale opwekkers te kopen, help je ons land de broodnodige klimaattransitie maken."

Foto's copyright: Illias Teirlinck