Vanmiddag brachten leden van de Koninklijke Nationale Strijderbond van België (KNSB) en van Brigade Piron 2.0 Nete & Aa een pakkende bloemenhulde aan de graven van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, de politieke gevangenen en aan het graf van Sergeant Jules Leysen.

Deze bloemenhulden werden zoals elk jaar gehouden op Allerzielen om de drukte van Allerheiligen te ontlopen.

Ronny Neefs Brigade Piron 2.0 Nete & Aa : "Politieke gevangenen, soms pubers zijn door hun overtuiging in een verhaal gestapt dat ze uiteindelijk met hun leven bekocht hebben.

Ze hadden het idee om te kunnen helpen om terug naar het normale leven te kunnen gaan. Velen zijn in concentratiekampen terechtgekomen en konden het na de bevrijding allemaal niet meer navertellen.

Dat is dit jaar al 77 jaar geleden en vanaf de derde generatie na een dergelijk conflict beginnen de herinneringen te vervagen.

Oorlog lost niet alles op. De tweede naoorlogse generatie moet er alles aan doen om de gruwel van de oorlogen mee te geven aan onze volgende generatie."

Jules Leysen (23) was de enige Herentalsenaar van de Brigade Piron die tijdens WOII sneuvelde op 17 augustus 1944 in Sallenelles (Normandië) aan de monding van de Orne.

Hij lag begraven in Delivrande-Douvres, maar werd op 12 mei 1951 naar zijn geliefde geboorstestad Herentals gerepatrieerd. Veel mensen kwamen hem in de Lakenhal groeten, om uiteindelijk zijn eeuwige rust te vinden op de stedelijke begraafplaats op de Bosbergen.'

Red. & foto's Johan Temmerman/ NNieuws.