Nu Operatie Zero, het grootschalige onderzoek naar onder meer fraude, omkoping en matchfixing in het Belgische voetbal, afgerond is, is het wachten op wat de gevolgen zullen zijn.

Advocaat Kris Luyckx meent dat heel wat voetbalclubs een degradatie boven het hoofd hangt.

Kris Luyckx is de advocaat van voetbalmakelaar Dejan Veljkovic, die als spijtoptant zijn boekje opendeed bij het Belgische gerecht, in ruil voor strafvermindering. Luyckx is dus uitstekend geplaatst om in te schatten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van het onderzoek.

"We spreken over een systeem dat wijd vertakt was in het Belgische voetbal", schetst de advocaat de situatie in De Afspraak.

"Bijna elke club is wel eens geconfronteerd geweest met die praktijken. De ene wat meer, de andere wat minder, sommigen hadden er hun businessmodel van gemaakt."

Het is dan ook niet onlogisch dat wellicht heel wat mensen nog de rekening gepresenteerd zullen krijgen. "Er zijn een 50-tal transfers waarbij iets fundamenteel verkeerd gegaan is. Dat komt neer op zo'n 100 contracten waarbij fraude geweest is", weet Luyckx. (VRTNWS)  Foto twitter.