De Herentalse Rode Duivels-fan Kris Van Reusel die aan de ziekte ALS lijdt, veilt zijn plaats in de mindervalidentribune van de WK-kwalificatiematch België- Cyprus ten voordele van het onderzoek naar ALS.  Wel in rolstoel komen.

Bij een voetbalmatch varieert de prijs van een zitje naargelang de plek in het stadion. De goedkoopste plaatsen vind je helemaal bovenaan. Hoe lager en dichter bij het veld, hoe duurder. De beste plaatsen, aan de rand van het speelveld, zijn gereserveerd voor mindervaliden.

Kris Van Reusel lijdt aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), een dodelijke neurodegeneratieve aandoening waarvoor tot nog toe geen enkele doeltreffende behandeling bestaat.

Maar Kris is bovenal een grote fan van de Rode Duivels. Om het onderzoek te steunen, heeft hij besloten zijn bevoorrechte plaats voor de laatste WK-kwalificatiematch België-Cyprus van 10 oktober te veilen via www.alssupporter.be

Kris Van Reusel getuigde eerder al over de gevolgen van ALS, maar dat is niet de reden waarom hij nu opnieuw als ambassadeur optreedt. 'Ik ben een heel groot voetballiefhebber. De Rode Duivels volg ik op televisie, maar ik woon wel alle thuiswedstrijden van AA Gent bij. Tegelijk probeer ik altijd mijn steentje bij te dragen aan de campagnes van de ALS Liga. Er bestaat nog geen geneesmiddel tegen ALS. De opbrengst van deze actie gaat ook naar het wetenschappelijk onderzoek.'

Het doel van deze actie is zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar ALS en zo hoop te geven aan mensen die getroffen zijn door deze vreselijke ziekte. ALS is een dodelijke degeneratieve ziekte die de spieren één na één verlamt. Kris is volledig hulpbehoevend.

Zijn plaats veilen is zijn manier om desondanks te vechten tegen deze vreselijke ziekte die vandaag gemiddeld 1000 personen treft in België.

Het principe is eenvoudig. Ga naar www.alssupporter.be en doe een bod op de plaats van Kris vlakbij de rand van het speelveld. Het hoogste bod wint de plaats, de winnaar mag de match bijwonen vanop de plaats van Kris.

Wie meebiedt maar de veiling niet wint, hoeft uiteraard niet te betalen. Een mooie manier om tegelijk te supporteren voor onze Duivels én voor de strijd tegen ALS.
Actie met de steun van ALS Liga en de KBVB.

Over ALS en de ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die jouw lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact.

Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 450.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor.

De meeste patiënten krijgen ALS tussen hun 50 en 75 jaar maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht hun laatste levensjaren zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze. (pp)