"Al het reisverkeer vanuit Europa naar de Verenigde Staten is de komende 30 dagen verboden." De maatregel komt van de Amerikaanse president Donald Trump, in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Mede door het reisverbod van Trump tuimelen de beurzen alweer.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beslist dat de reizen vanuit Europa naar de Verenigde Staten gedurende 30 dagen opgeschort worden. De bedoeling is om de verspreiding van het coronavirus op die manier tegen te houden. De maatregel gaat vanaf morgen, om middernacht, in.

"Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende dertig dagen opschorten", sprak Trump vanuit de Oval Office. Het inreisverbod geldt specifiek voor niet-Amerikanen die in de veertien dagen voor vertrek in één of meerdere Schengenlanden zijn geweest.

(De volgende landen behoren tot de Schengenzone: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.)

Een uitzondering op de maatregel van Trump? De inwoners van het Verenigd Koninkrijk. En ook de Amerikaanse burgers kunnen na een grondige controle opnieuw het land binnen. 

Volgens Trump is de maatregel noodzakelijk, omdat "de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de Verenigde Staten en niet vroeg genoeg gestopt is met vluchten van China naar Europa".

Eind januari legde de Verenigde Staten een inreisverbod op voor buitenlandse reizigers die veertien dagen ervoor in China geweest waren. Een maand later werd dat verbod uitgebreid naar Iran. 

Eerst voegde Trump ook toe dat ook het vrachtverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten een halt toegeroepen zou worden, maar daar werd later op teruggekomen. "De beperking stopt mensen, niet goederen."

"Door vandaag slimme acties te ondernemen, zal het virus zich niet verspreiden", meent de president. "Ik zet altijd het welzijn van de Amerikanen voorop. Het virus maakt geen kans tegen ons, we zijn het land dat het best voorbereid is." Op dit moment zijn er 1.135 besmettingen in de Verenigde Staten, en er zijn al 38 doden. 

Beleggers krijgen nieuwe optater: Bel-20 verliest ruim 5% bij opening

De aandelenbeurzen krijgen een alweer een forse klap te verwerken, na de aankondiging van het inreisverbod voor Europeanen in de VS. De Bel-20, de korf met de 20 belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, tuimelt bij de opening meer dan 5 procent naar beneden.

Eerder liet de beslissing van Trump zich ook al voelen op de Aziatische en Australische beurzen. De belangrijkste aandelenkorven zakten daar meerdere procenten. Gisteravond deden de Amerikaanse beurzen hetzelfde, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de coronacrisis had uitgeroepen tot wereldwijde pandemie.

Alle ogen zijn vandaag overigens gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Voorzitter Christine Lagarde zal vanmiddag bekendmaken wat de ECB met de rente zal doen. Eerder verlaagden de Amerikaanse en de Engelse centrale banken de rente om de economische impact van het coronavirus te verlichten. (VRT NWS)