Amazon heeft ruim 600 Chinese merken permanent verbannen van zijn platform, omdat ze geknoeid zouden hebben met productreviews.

Onderzoek

De e-commercegigant voerde al enkele maanden een intern onderzoek naar een aantal Chinese verkopers, nadat The Wall Street Journal berichtte over hoe bedrijven zoals RavPower cadeaubonnen aanboden in ruil voor recensies.

Populaire gadgetverkopers als Aukey, Mpow, Vava, TaoTronics en Choetech verdwenen nog voor de start van de zomer van het platform.

The Verge meldt nu dat Amazon in totaal meer dan 600 Chinese merken voorgoed heeft geweerd, voor het bewust, herhaaldelijk en aanzienlijk schenden van Amazons beleid, met name dat rond misbruik van beoordelingen.

Strengere regels

Het aanmoedigen van reviews met een beloning is reeds sinds 2016 verboden op Amazon. Toch is het niet altijd eenvoudig om overtreders op te sporen: sommigen aanbiedingen zitten verscholen achter een VIP-testprogramma of een verlengde garantie.

Andere bedrijven spreken enkel kopers aan die negatieve feedback hebben achtergelaten, en beloven het product terug te betalen zonder dat ze iets hoeven terug te sturen, zolang ze de negatieve recensie maar verwijderen.

"Klanten vertrouwen op de nauwkeurigheid en authenticiteit van productrecensies om weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen en wij hebben een duidelijk beleid voor zowel recensenten als verkooppartners dat misbruik van onze communityfuncties verbiedt.

We schorsen, verbannen en nemen juridische stappen tegen degenen die dit beleid schenden, waar ter wereld ze zich ook bevinden", aldus Amazon in een verklaring. (retaildetail)