Vanmorgen plaatste Eandis aan de kruising met de Servaas Daemsstraat Noorderwijk de eerste paal voor de nieuwe verlichting langs de fietsostrade Herentals-Aarschot.

Het project wordt volledig gesubsidieerd door de provincie Antwerpen.

'Fluvius werkt over een tracé van meer dan 9 km', zegt Jan Michielsen, schepen voor mobiliteit. 'Het stuk voor Herentals is 6 km en daar plaatsen ze 160 lichtmasten. Op enkele plaatsen wordt er ook verlichting aan de oversteken voorzien.

Het stuk tussen Noorderwijk en Herentals is over 2 weken operationeel, de verlichting over het volledige traject moet over 6 weken in gebruik genomen worden. We hebben speciaal gevraagd om alles af te werken voor de donkerste wintermaanden aanbreken.  De totale investering bedraagt €200.000 + BTW.'

Amberkleurige volgverlichting aan kasteel Noorderwijk

'Omdat het fietspad zich grotendeels in groengebied met aanwezigheid van vleermuizen bevindt, is er in overleg met Afdeling Natuur en Bos gekozen voor amberkleurige 'bat'-verlichting over het hele traject', vervolgt Michielsen.

'Ter hoogte het kasteel van Noorderwijk doorkruist het fietspad een gebied waar een kolonie van de ingekorfde vleermuis Charlotte sterk aanwezig is. Om de hinder naar deze vleermuizen te beperken, voorziet Eandis daar over de lengte van 1,5 km een volgverlichting.

Deze verlichting brandt slechts aan 20% van zijn vermogen, tenzij er gebruikers bewegen in de buurt van de palen, dan gaat ze naar 100% sterkte.' (pp)

Foto's Johan Temmerman/Nnieuws.