Op de internationale bierbeurs "Brussels Beer Challenge" hebben de Belgische bieren het moeten afleggen tegen de Amerikaanse merken. De Amerikaanse brouwers sleepten in totaal 53 prijzen in de wacht, tegenover 43 voor de Belgen. Het Engelse "Triple C" werd bekroond als allerbeste bier in competitie. Brouwerij Moortgat kreeg de onderscheiding voor het beste Belgische bier.

De Amerikaanse brouwers kregen in totaal 53 onderscheidingen (13 gouden, 17 zilveren, 18 bronzen en 5 erediploma's). De Belgische brouwers bleven steken op een tweede plaats met 43 prijzen (11 gouden medailles, 12 zilveren, 9 bronzen en 11 erediploma's).

Het Engelse "Triple C" werd door alle deelnemers unaniem verkozen tot beste bier. Het bier wordt gebrouwen door Thwaites de Blackburn en behoort tot de blonde Golden Ale-stijl bieren. De Belgische brouwerij Duvel Moortgat kreeg voor zijn "Liefmans Goudenband", een klassiek donkerbruin bier, de titel "beste Belgische bier in competitie".

730 deelnemers uit 25 landen

De prijzen werden na twee dagen intensief proeven en vergelijken uitgereikt in de gebouwen van de vroegere Stella Artoisbrouwerij in Leuven. Een 60-koppige jury heeft het voorbije weekend 730 bieren, waarvan ongeveer 200 Belgische, gewikt en gewogen. Vorig jaar waren er 593 deelnemende merken.

In totaal waren 25 landen vertegenwoordigd, tegenover 15 vorig jaar. Onder de deelnemers waren naast België, ook de VS en Italië sterk vertegenwoordigd met respectievelijk 174 en 110 bieren. Ook enkele landen met een minder bekende of uitgebreide biercultuur zoals Malta, Monaco of Cambodja namen deel.

De "Brussels Beer Challenge" vond al voor de derde keer plaats. De beurs wordt elk jaar door een andere stad georganiseerd. Na Brussel en Luik was dit jaar Leuven aan de beurt. In de Vlaams-Brabantse bierstad heeft de grootste wereldwijde brouwersgroep AB Inbev zijn hoofdzetel. (vrt)