Dr. James Allison (University of Texas MD Anderson Cancer Center) wint dit jaar de Dr. Paul Janssen Prijs voor Biomedisch Onderzoek, uitgereikt door Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica.

Dr. Allison wint de Prijs voor het pionieren van een nieuwe en effectieve strategie om het immuunsysteem te gebruiken voor het behandelen van solide tumoren, en sluit zich aan bij 15 andere wetenschappers die de Dr. Paul Janssen Prijs hebben ontvangen, waaronder twee die nadien de Nobelprijs hebben gewonnen.

"De innovatieve benadering van dr. Allison om kanker te behandelen door gebruik te maken van de kracht van het immuunsysteem heeft geleid tot doorbraaktherapieën die hoop bieden aan patiënten over de hele wereld, "aldus dr. Paul Stoffels, Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson.

"We zijn er trots op de nalatenschap van Dr. Paul Janssen te eren door de pioniers van vandaag te vieren, zoals Dr. Allison."

"Ik ben erg vereerd de Dr. Paul Janssen Prijs te ontvangen omdat ik werd geselecteerd door een groep wetenschappelijke collega's ter ere van een man die zelf een groot onderzoeker was," zegt dr. Allison. "Ik ben mijn hele carrière gedreven door nieuwsgierigheid, om dingen echt te begrijpen. Ik heb veel geluk dat dit basisonderzoek heeft geleid tot behandelingen voor kanker die een positief effect hebben op de levens van patiënten."

Immunotherapie is een behandeling waarbij het immuunsysteem van een persoon wordt gebruikt om ziekten te bestrijden.

In de afgelopen decennia is het een belangrijk hulpmiddel geworden bij de behandeling van sommige soorten kanker.
Dr. Allison is de voorzitter van het Department of Immunology, de Vivian L. Smith Distinguished Chair in Immunology, directeur van het Parker Institute for Cancer Immunotherapy's Center bij MD Anderson, en de uitvoerend directeur van het Immunotherapy Platform bij MD Anderson Cancer Center. Hij heeft een vooraanstaande carrière doorgebracht met het bestuderen van de regulatie van T-celreacties en het ontwikkelen van strategieën voor immunotherapie bij kanker.

Zijn huidige werk is gericht op het verbeteren van blokkades voor immuuncontroleposten die momenteel door clinici worden gebruikt en het identificeren van nieuwe doelen om het immuunsysteem te ontketenen om kanker uit te roeien.

"Dr. Allison is een onvermoeibare voorstander en beoefenaar van fundamenteel, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek geweest", zegt David Julius, Ph.D., professor en voorzitter van de afdeling fysiologie, Universiteit van Californië, San Francisco, en voorzitter van de Dr. Paul Janssen Prijs selectiecommissie.

"Zijn werk vertegenwoordigt een lichtend voorbeeld van hoe de fundamentele studie van biologische processen de weg openen naar de ontwikkeling van transformatieve therapieën."

Over de Dr. Paul Janssen Prijs voor Biomedisch Onderzoek

Dr. Paul Janssen was een van de meest getalenteerde en gepassioneerde onderzoekers van de 20e eeuw. Hij hielp miljoenen levens te redden door zijn bijdrage aan de ontdekking en ontwikkeling van meer dan 80 geneesmiddelen, waarvan er vier nog steeds op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie staan.

De Dr. Paul Janssen Prijs voor Biomedisch Onderzoek werd in 2004 opgericht door Johnson & Johnson ter ere van de nagedachtenis van Dr. Paul. Sinds zijn oprichting heeft de Prijs 15 vooraanstaande wetenschappers erkend, van wie er twee de Nobelprijs voor hetzelfde werk hebben gewonnen.

Winnaars worden gekozen door een onafhankelijke selectiecommissie van 's werelds meest gerenommeerde wetenschappers. De prijs, die een geldsom van $200.000 omvat, wordt in september tijdens ceremonies in de Verenigde Staten en België gepresenteerd.

Meer informatie over de Dr. Paul Janssen Prijs op www.pauljanssenaward.com

Over Janssen

'Bij Janssen werken we aan het creëren van een wereld zonder ziekte. We transformeren levens door nieuwe en betere manieren te vinden om ziektes te voorkomen, een halt toe te roepen, te behandelen en te genezen. Dat is onze inspiratie. We brengen de knapste koppen samen en bedrijven de meest veelbelovende wetenschap.

Janssen werkt samen met de hele wereld voor de gezondheid van iedereen. Janssen Pharmaceutica NV en Janssen-Cilag NV zijn onderdeel van het wereldwijde gezondheidszorgbedrijf Johnson & Johnson.'