Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amerikaanse rockster David Crosby (81) overleden, bekend van The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young

De Amerikaanse zanger, gitarist en liedjesschrijver David Crosby is overleden na een slepende ziekte. Dat liet zijn vrouw weten aan het Amerikaanse tijdschrift Variety.

Crosby werd 81 jaar. Crosby speelde in twee van de grootste groepen uit de jaren 60, The Byrds en Crosby, Stills,  Nash & Young.  (VRTNWS)

De band ontstond aan het einde van de jaren zestig en stond bekend om de complexe zangharmonieën van de leden, hun tumultueuze onderlinge verstandhoudingen en hun politiek activisme. Voor velen golden zij als de verpersoonlijking van de hippiecultuur. Bekende nummers zijn Teach your children, Ohio en Our house.

Hun eerste succes behaalden ze in 1969 met het album Crosby, Stills & Nash, gevolgd door een tournee. Later dat jaar kregen ze als CSNY hun vuurdoop op het festival in Woodstock en brachten ze als viertal het album Déjà vu uit. In 1970 viel de groep uiteen na drank- en drugsproblemen en gingen de leden alle vier hun eigen weg.

Deze scheiding duurde vier jaar; toen begonnen ze aan een succesvolle tournee door de VS en Engeland. Na die tour eisten onderlinge problemen opnieuw hun tol en gingen de musici verder als duo's of solo, waarna ze later weer als trio of kwartet bijeenkwamen.

Dit proces herhaalde zich een aantal malen, met een laatste gezamenlijk optreden van CSNY in 2013 en van CSN in 2015. In 2016 deelde Nash in interviews mee dat het doek voor de groep definitief gevallen was. (wiki)

URL

Deel dit artikel