Dit najaar zal de internationale cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale' aan de 33e editie toe zijn.

Zoals elk jaar zal ook Amnesty International weer een eigen prijs uitreiken. Vorig jaar ging die prijs naar de beste cartoon over het thema 'Met solidariteit is niets mis, dus zeker niet vervolgen'.

Daden van solidariteit worden niet altijd gewaardeerd en zelfs steeds vaker gecriminaliseerd. Meer en meer mensen die vluchtelingen, asielzoekers en migranten helpen, worden daarvoor bedreigd.

In 2019 ontving Amnesty International cartoons over het thema 'Mensen en ideeën achter de tralies'.

De Olense cartoonist en mede-initiatiefnemer van de Olense Kartoenale çois Veldeman tekende een aankondigingscartoon voor dit thema in een poging om ook gevangenen een kans te geven deel te nemen aan de cartoonwedstrijd.

Met succes, want de Olense Kartoenale ontving een inzending uit de gevangenis van Wortel.

Amnesty International schenkt sinds enkele jaren de winnende cartoon aan een bijzonder initiatief dat past binnen de diverse betrokkenheden van de organisatie en als het even kan binnen het thema van de Kartoenale. Door de coronapandemie gebeurt dit nu later dan gepland.

Vandaag wordt de winnende cartoon van 2020 binnen het thema 'met solidariteit is niets mis, dus zeker niet vervolgen' weggeschonken aan Kif Kif in Berchem. Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme en bouwt mee aan een solidaire, democratische en interculturele samenleving. Op 8 juli ontvangt vzw De Rode Antraciet de winnende inzending van 2019 voor de poort van de gevangenis in Turnhout.