U bent hier

Animal Rights maakt trieste beelden in megastal Merksplas: 'Kippen pikken elkaar volledig kaal van de stress' - vid

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
07.01.2019 - 17.15u
Door: Mark Jaspers

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft beelden kunnen maken van de trieste leefcondities van maar liefst 290.000 kooikippen in een dubbele megastal in Merksplas.

“In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag”, zegt campagnecoördinator Els van Campenhout. “Er treden niet alleen veel problemen aan hun poten op, vanwege de stress pikken de dieren elkaar ook volledig kaal.” 

Een onderzoeksteam van Animal Rights inspecteerde de megastal aan de Lochtenberg 3 in Merksplas enkele keren in december 2018 als onderdeel van een breder onderzoek naar horrorschuren van leghennen in Vlaanderen en Nederland. Het bedrijf, Lokip, is een van de grootste eierproducenten van Vlaanderen.

“Het meest schokkende is misschien wel de industriële aard waarop de honderdduizenden levende, voelende wezens achter tralies worden gehouden”, aldus Van Campenhout. “Drie verdiepingen hoog met op elke verdieping drie etages kooien die zich uitstrekken zover het oog reikt. Een trieste realiteit voor de dieren, die nauwelijks de mogelijkheid hebben om hun vleugels te strekken.”

“Verbod gaat niet ver genoeg”

In november 2018 maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bekend dat hij een verbod nastreeft op het houden van legkippen in verrijkte kooien en dat graag opgenomen ziet in het volgende regeerakkoord.

“We verwelkomen het besluit van minister Weyts, maar ons recente onderzoek naar horrorschuren in Vlaanderen en Nederland toont aan dat het verbod op kooisystemen nog lang niet ver genoeg gaat. Ook in scharrelstallen is het leed niet te overzien”, luidt het bij Animal Rights.

In België bevonden in 2017 van de 9,4 miljoen leghennen 39,3 procent zich in verrijkte kooien (3,7 miljoen dieren in 78 bedrijven) en 42,6 procent in scharrelschuren (4,0 miljoen dieren op 91 bedrijven).

Zaterdag 12 januari organiseert Animal Rights vanaf 13 uur een vreedzaam protest voor de poort van de dubbele megastal in Merksplas. De dierenrechtenorganisatie heeft ook een petitie lopen om een om een einde te maken aan de horrorschuren. De petitie is inmiddels al meer dan 25.000 keer getekend.  Foto en vid Animal Rights.

Bron GVA - 07/01/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.

Pluimveebedrijf reageert: "We doen alles volgens de regels"

De zaakvoerders van Lokip in Merksplas, waar de beelden gemaakt zijn, betreuren dat hun bedrijf geviseerd wordt. "We houden ons al jaren perfect aan de regels en krijgen bij elke inspectie een goed rapport," zeggen ze. De kippen zijn volgens hen ook niet gestrest, want anders leggen ze geen eieren en zonder eieren ook geen inkomsten.

imageMeer nieuws

Code rood in alle Antwerpse natuurgebieden & bossen

Code rood in alle Antwerpse natuurgebieden & bossen
Kasterlee | Provincie Antwerpen 29.05.2020 - 11.29u

Nieuwste grootste containerschip ter wereld HMM Algeciras op weg naar Rotterdam

Nieuwste grootste containerschip ter wereld HMM Algeciras op weg naar Rotterdam
Internationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 29.05.2020 - 08.15u

Pop-up kunstgalerie Schropioentje Oud-Turnhout

Kempen regio | Turnhout regio 28.05.2020 - 21.02u

Winkelketen Aveve is slachtoffer van cyberaanval

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.05.2020 - 19.31u

Mondmaskers in Kasterlee

Mondmaskers in Kasterlee
Kasterlee 28.05.2020 - 18.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto