BN (Bekende Netelander) Anita Baeten van 't Eilandje & Euro-Art heeft het hart op de juiste plaats. Zeker ook als het om dierenwelzijn gaat en zorg voor zwerfkatjes.

Wie is 'Tommeke de Kat' ?

'Lente 2019. Op ’t Eilandje in Herentals was niet iedereen blij met het overaanbod van veel poezelige vriendjes, groot en klein', vertelt Anita Baeten.

'De vrijgevochten katjes hadden immers het voetpad in onze straat als openbaar toilet aangeslagen. Ook in onze tuinen vonden we regelmatig poezen-kakjes. Het ongenoegen bij de buren ging gepaard met het ophangen van “geen kak in mijn straat” affiches. En er werden  behoorlijk veel figuurlijke blikken naar de poesjes geworpen. 

Om de overlast aan katten tegen te gaan riepen we de hulp in van poezenmoeder Heidi De Kort en Ann Van Craen, uit Herentals. Heidi heeft al jaren ervaring op het gebied van zwerfkatten en katten verzorging. 

Een opvolgtraject voor de katten-overlast werd met Heidi, Ann en de buren van ’ t Eilandje besproken. Al snel werd duidelijk dat katten vangen en heropvoeden niet zo simpel is, en er ook financiële middelen nodig zijn om een katten-opvolg-traject, diervriendelijk uit te werken. 

Een van onze buurvrouwen kwam op het fantastische idee om leuke verkoopbare gadgets te maken tvv de zwerkatjes. Ook Juf Myriam, kOsh Herentals, maakte met haar leerlingen leuke katten-spulletjes tvv de zwerfkatjes, die als warme broodjes de deur uitvlogen.'

Anita's poezenvriendje : 'Klein zwart kitten wordt Tommeke de Kat'

'Midden in het traject tijdens het oplossen van het zwerfkatten-probleem gebeurde, op m'n werk Euro-Art, het onverwachte', vervolgt een bezorgde Anita. 

'Een klein zwart kitten, zat al miauwend in onze hangaar, 3 meter hoog  om aandacht te schreeuwen. 

Daar stonden we dan, met een kitten in de hand,  waarvan we niet eens wisten van welke kat het was. Na een nachtje slapen beslisten we om de zwarte pluizige bol in huis te nemen. We bedachten snel een naam voor het wees-poezeke, het werd, Tommeke.

Een verhaal dat aanvankelijke begon met veel ongenoegen over katten-overlast kreeg een heel andere wending.

Het werd een positief verhaal, over mensen met een groot poezen-hart

We leerden poezen-opvangmoeders kennen die met veel liefde en energie, voor enkele weken,  kittens opvangen. De tijdelijke opvang dient in eerst instantie om de kittens tam te maken, te voeden en te koesteren.  Na 12 weken kunnen ze naar het asiel voor adoptie.  Daar worden ze gecastreerd of gestereliseerd, krijgen ze een chip en worden voorzien van de nodige pipetjes.

Ondertussen is Tommeke de Kat een volwaardig lid van ons gezin.

 De katten-leerschool namen we er met plezier bij. We bekeken ontelbaar veel YouTube filmpjes over katten. En op mijn nachtkastje ligt  meestal een kattenboek. 

Tommeke de Kat heeft zelfs zijn eigen Instagram account, en verovert op social media de harten van veel poezenvriendjes. Ga maar is kijken, je kan Tommeke de kat volgen op Instagram  #tommekedekat

Wil jij meer weten wat een kitten-opvang inhoudt? Of wil jij helpen bij het zwerfkatten-project?  Neem dan contact op met Ann, Heidi of Steffie (regio Noorderwijk en Morkhoven) via de stadsdiensten van Herentals.  Op hun website vindt u alle nodige informatie.'

Tommeke de Kat : handgemaakte wenskaartjes bestellen 

'Je kan ons ook uiteraard ook financieel steunen door vb. superlieve handgemaakte wens-kaartjes bestellen tvv zwerfkatjes Herentals. Wij zijn ondertussen volop bezig met het ontwerpen van kerstkaartjes.

. wenskaartjes bestellen via mail: tommekedekat@gmail.be
. wenskaartjes bestellen via Instagram: #tommekedekat

'Alle centen gaan integraal naar de katjes. Ik reken niets aan voor materiaal, papier, enz.  Ik bezorg per fiets, afhalen kan ook.

. ieder kaartje is handgemaakt ( met veel liefde) 
. met bijhorende envelop
. formaat = A6
. verkocht per 3 stuks, verpakt in een leuke herbruikbare gekleurde pochet
. prijs per 3 kaartjes €5,00,' besluit sympathieke en bezorgde Anita 'De Buurvrouw'.

Nvdr. contact : bel Anita 'De Buurvrouw' Baeten 0473-740584. Ook de bekende radiopresentatrice op ThalsFM NetelandFM destijds, en de 'LU2u van Hertals' tijdens Herentals Feest.
 
Foto's Nnieuws / Anita.