Ann S'Jegers mag zich vanaf vandaag een jaar lang Antwerps 'Zorgleerkracht van het Jaar' noemen.

Ze geeft les in basisschool De Parel in Lichtaart en werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF uit meer dan 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.

De jury verraste Ann vandaag in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.

Vanaf 25 april konden alle zorgleerkrachten in het kleuter- en basisonderwijs in Vlaanderen en Brussel meedingen naar de titel 'Zorgleerkracht van het jaar'.

Uitgeverij Averbode organiseert de wedstrijd dit jaar in alle Vlaamse provincies en in Brussel voor de allereerste keer om het belang van zorgleerkrachten in het onderwijs extra in de schijnwerpers te zetten.

'Je ziet de leerlingen zelfstandiger worden, dat geeft een boost'

Een fiere Ann S'Jegers : 'Mijn job geeft mij veel energie. Ik heb heel veel gesprekken met ouders en externen, maar vooral ook met leerlingen en leerkrachten.

Als je dan ziet dat de kinderen niet afhankelijk zijn van jou, maar dat ze wel sterker worden uit de gesprekken die je met hen hebt, vind ik dat prachtig. Het lukt niet altijd meteen en soms moet je meerdere keren proberen of hulp inroepen van buitenaf.

Maar zelfs dan, als je ze ziet zelfstandiger worden, dan geeft me dat een enorme boost. Ik ben daarom erg blij en vereerd dat ik mezelf vanaf vandaag een jaartje Antwerps Zorgleerkracht van het Jaar mag noemen.'

Meer dan 600 nominaties

De jury verkoos Ann S’Jegers uit meer dan 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten.

Ann S'Jegers kreeg deze ochtend naast een trofee ook een pakket met lesmateriaal voor in de school, waaronder taal- en rekenboekjes, allerhande spelletjes om kinderen al spelenderwijs te laten leren én materiaal om anderstaligen in de klas bij te staan.

Niet alleen het aantal nominaties, maar ook de extraatjes die kinderen en ouders met hun motivaties meestuurden, gaven de doorslag voor de jury om voor Ann te kiezen.

Zowel de kinderen als haar collega's omschreven juf Ann als een leerkracht die luistert, helpt, oplossingen zoekt en er steeds is voor iedereen. Het welbevinden van de leerlingen komt bij haar op de eerste plaats. Ze voelt heel goed en snel aan als er iemand nood heeft aan een babbel of hulp en zal tot het uiterste gaan om die te bieden. - Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode en juryvoorzitter van de wedstrijd

De massale inzendingen – meer dan 100 leerkrachten in de provincie Antwerpen werden genomineerd – toonden bovendien dat het echt nodig was om de zorgleerkracht eens op het voorplan te zetten.

Zorgleerkrachten cijferen zichzelf vaak weg in de klas en in de school. Sinds corona zijn ze – nog meer dan anders – de stille en flexibele krachten die zorgen dat alle kinderen de juiste begeleiding krijgen en dat het verschil qua kennis tussen de kinderen niet te groot wordt. - Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode en juryvoorzitter van de wedstrijd

Over Uitgeverij Averbode

Uitgeverij Averbode geeft tijdschriften, boeken en interactieve lesmethodes uit voor het kleuter-, het basis-, het secundair en het volwassenenonderwijs. Daarnaast heeft de uitgeverij ook een uitgebreid aanbod aan materiaal voor kinderen en ouders om al spelenderwijs thuis aan de slag te gaan.

De uitgeverij is al meer dan 100 jaar een begrip in België en richt zich ondertussen al geruime tijd op de Nederlandse en de Franse markt. Ze levert lesmateriaal aan meer dan 3000 lagere en bijna 1000 secundaire scholen in Vlaanderen en verkoopt meer dan 100.000 abonnementen op kindertijdschriften (en leesreeksen) en meer dan een half miljoen Vlaamse schoolboeken per jaar.

Bij de ontwikkeling van al het materiaal werken ze nauw samen met specialisten uit het onderwijs en het brede speelveld. Uitgeverij Averbode is tevens distributeur van andere educatieve uitgeverijen, zoals Hachette en Didier.

Meer info op www.uitgeverijaverbode.be.