Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Anoniem meldpunt leidt vaak naar drugsplantages : 263 tips op één jaar

Politie
Politie en parket in de provincie Antwerpen hebben in één jaar tijd 263 tips gekregen over een mogelijke drugsplantage.
In 16 gevallen leidde dat ook daadwerkelijk naar een plantage. Dat maakten de politie en gouverneur Cathy Berx vanmorgen bekend.

Dit alles blijkt uit een eerste evaluatie van het meldpunt drugsplantageontdekt.be. De meeste meldingen kwamen uit de grensstreek. In de top 5 van politiezones waar de meeste meldingen kwamen, staan dan ook drie zones uit de Kempen: politiezone Noorderkempen, Balen-Dessel-Mol en Politie Regio Turnhout.

Politie en parket starten nu met een nieuwe promotiecampagne om het kanaal nog bekender te maken. Via het meldpunt kunnen mensen op een veilige en anonieme manier de politie verwittigen over de aanwezigheid van cannabisplantages, drugslabo’s of de dumping van drugsafval. 

Steeds vaker zien de hulpdiensten in onze provincie dat illegale drugsproductie gevaarlijke situaties veroorzaakt. Er ontstaat bijvoorbeeld brand in een woonwijk door een cannabisplantage. Of wandelaars stoten in een verlaten bos op chemisch afval. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Er werden plantages ontdekt in Mol, Meer en Deurne. In december nog konden lokale politiezones in Laakdal (8 december) en Herentals (Neteland) (12 december) illegale kwekerijen aantreffen.

Heel wat meldingen, in totaal 47, hadden betrekking op locaties buiten de provincie Antwerpen. Uiteraard werd die info ook doorgespeeld. Op die manier konden bijvoorbeeld een plantage in Averbode en een drugslabo in Zele opgerold worden.

Politie, brandweer en medische hulpdiensten kunnen in opleidingscentrum Campus Vesta in Ranst intussen een specifieke cursus volgen die hen inzichten biedt in drugsproductieprocessen en hoe de gevaren op dergelijke locaties te herkennen.

Meldingen rond de verkoop van drugs kunnen rechtstreeks overgemaakt worden aan de dichtstbijzijnde politiezone.

Cannabisplantage Geel

Cannabisplantage Geel

Politie

Deel dit artikel