De stad Antwerpen gaat vanaf morgen het leger inzetten. Om 7 uur zouden de eerste soldaten al bewakingsopdrachten uitvoeren, onder het bevel van de politie. Het wordt geen belegerde stad, benadrukt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De mogelijke inzet van het leger was voorzien in het regeerakkoord, op voorwaarde dat het algemeen dreigingsniveau in ons land zou worden opgetrokken tot niveau 3. Dat is sinds gisterenavond het geval.

Antwerpen zet die plannen dus morgen al meteen in de praktijk. De para's zullen vanaf 7 uur bewakingsopdrachten uitvoeren, onder bevel van de politie. "Er komen concreet enkele tientallen paracommando's naar Antwerpen en op dit moment wordt met de politie doorgesproken hoe, wat en wanneer er precies dingen gaan gebeuren", zei De Wever aan Radio 2 Antwerpen.

Hij benadrukte dat de politie de bevoegdheid voor de beveiliging behoudt. "Defensie komt in ondersteuning, defensie neemt het hier niet over. We zijn geen belegerde stad, we zijn alleen een stad waar we graag proberen alle voorzorgsmaatregelen te nemen om onze burgers te beveiligen en hun een veilig gevoel te geven."


"In Antwerpen bijna altijd niveau 3"

De Wever was al langer vragende partij. "Heel het land staat nu onder terreurniveau 3, maar Antwerpen heeft doelwitten die bijna altijd onder niveau 3 staan", verduidelijkt hij de al langer bestaande vraag naar de hulp van defensie.

Die doelwitten zijn "moeilijk afdoende te beveiligen" met de lokale politie, voegt hij eraan toe. Antwerpen moet daar te veel manschappen voor inzetten, en dit gaat ten koste van de criminaliteitsbestrijding.

De soldaten zullen zeker één week in Antwerpen blijven, bevestigde De Wever. "Daarna volgt er een evaluatie en zullen we bekijken wat er verder kan gebeuren." Hij hoopt alvast dat de stad langere tijd van de hulp van het leger zal kunnen gebruikmaken.

De burgemeester geeft toe dat de aanwezigheid van het leger in Antwerpen mogelijk tot meer onrust bij de bevolking zou kunnen leiden. "Dat was geen gemakkelijke afweging, de mensen zijn dat hier niet gewoon." Maar aan de andere kant wilde De Wever er zeker van kunnen zijn dat de stad genoeg gedaan heeft om aanslagen te helpen voorkomen en de bevolking te beschermen. (vrt)