Woensdag 13 oktober worden de private boseigenaars van de Antwerpse Bosgroepen in de bloemetjes gezet door de Antwerpse Bosgroepen, met hulp van de lokale jeugdbeweging en het lokale gemeentebestuur.

Te midden van het speelbos Nieuwe Hoeve in Westerlo kunnen ze genieten van lokale lekkernijen, bosspelen en een dankwoord. Zowel boseigenaars als bosliefhebbers zijn welkom vanaf 16 uur in Westerlo.

Tijdens de week van het bos, op woensdag 13 oktober, vieren de Vlaamse Bosgroepen de Dag van de Boseigenaar om hun 14 500 leden te bedanken om hun bossen ten dienste te stellen van de maatschappij.

Deze private boseigenaars beheren in samenwerking met de Bosgroepen immers maar liefst 60 000 ha kostbaar bos. Zo dragen zij elks hun steentje bij aan het produceren van duurzame grondstoffen, het herstel van de biodiversiteit, de strijd tegen klimaatsverandering en het boosten van de volksgezondheid. 

Dit jaar willen de Bosgroepen hierbij de toegankelijkheid van de bossen onder de aandacht brengen. In Vlaanderen stellen immers heel wat private boseigenaars hun bossen belangeloos open, zodat ieder op zijn manier kan genieten van een onmisbaar stukje bos in de buurt.

Dat dit van bijzonder belang is voor onze fysieke en mentale gezondheid werd al veelvuldig bewezen door de wetenschap en niet minder door de recente lockdowns.

Ook in de provincie Antwerpen worden massaal veel private bossen opengesteld voor het publiek.

De Bosgroep Zuiderkempen stelt momenteel meer dan 2500 ha privébos open, waarvan  200 ha speelbos is.

Dit is het resultaat van 20 jaar bosgroepwerking en een nauwe samenwerking met de gemeentebesturen. Samen wil men er immers naar streven dat er in elk dorp een speelbos is op wandelafstand. Zo kan de jeugd naar hartenlust spelen, leren en beleven. Meer dan 70 % van de dorpen hebben intussen een speelbos.

Iedereen vanaf 16 uur welkom in het speelbos ‘de Nieuwe Hoeve’ te Westerlo

In de provincie Antwerpen vindt de Dag van de Boseigenaar plaats in en rond het speelbos ‘de Nieuwe Hoeve’ in Westerlo. Dit karakteristiek speelbos maakt deel uit van het bosgebied Teunenberg Nieuwe Hoeve dat werd opengesteld na een participatief proces met verschillende belangengroepen.

Recent besloten drie private boseigenaars dat ook hun percelen toegevoegd mogen worden aan het bestaande speelbos, zodat de jeugd nog meer plaats krijgt om te spelen.

Alle boseigenaars en bosliefhebbers zijn welkom vanaf 16u! Vanuit de parkings kan je je via een korte wandeling door het speelbos naar het standje van de Antwerpse bosgroepen begeven. Of heb je zin in nageltje klop, boskubb, dennenappeldarts of simpelweg een gezellige babbel?


Wie zijn de Antwerpse Bosgroepen?

De provincie Antwerpen telt vier Bosgroepen. Met de financiële steun en ondersteuning van de provincie begeleiden en adviseren zij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis aansluiten bij de Bosgroep.

Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. De Bosgroepen vormen hét aanspreekpunt voor de aanplant van nieuwe bossen en bosuitbreiding, zowel voor privé-eigenaars als lokale besturen. Meer info op www.bosgroep.be